Thursday, January 7, 2010

Taal is zeg maar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn ding / auteur: Paulien Cornelisse. Cornelisse is een columnist / cabaretiere, die zich bezighoudt met taal. Ze is een scherp observator, die signaleert waar de taal verloedert / evolueert. Datgene wat mensen zeggen heeft vaak een heel andere betekenis - woorden hebben een andere lading gekregen.

Ze geeft vele voorbeelden daarvan: we bezigen tegenwoordig regelmatig uitdrukkingen als ‘iets oppakken' waarmee we niet bedoelen, dat we iets van de grond willen tillen, maar dat we ergens mee willen beginnen. Andere uitdrukkingen zijn bijvoorbeeld: ‘de regie voeren' (en vult u maar in wat dat kan betekenen), ‘dit was niet zijn ding', ‘grappig dat u dat zegt (terwijl er dan iets totaal niet grappigs volgt)' , het gebruik van het woordje ‘oke' als het nieuwe ‘ja', terwijl het vaak helemaal niet ja betekent, een probleem wordt een uitdaging (verschrikkelijk), best wel. Nog een laatste zinnetje als voorbeeld: "Dus wij zitten daar, en hij gaat zo van, "Ik vind dit niet kunnen," en dit en dat, en wij echt zo van: "Doe even relax!"

Een zeer humoristisch en scherpzinnig boekje. Met vele momenten van herkenning. Je luistert nooit meer op dezelfde manier naar mensen.

2 comments:

Natalie said...

Hij ligt al op mijn nachtkastje te wachten! :-)

biebblogger said...

Je zult er geen spijt van krijgen.