Thursday, January 14, 2010

Back to business

Je hoort ze wel eens, de verhalen over mensen, die al heel lang bij een bedrijf werkzaam zijn. Of bij een bibliotheek. Twintig..., vijfentwintig..., dertig jaar! Ontstellend lang in de huidige tijden. Er vallen in dat verband dan woorden als 'vastgeroest, meubelstuk, dinosaurus, nostalgie' e.d. Hardop (of in gedachten) worden vragen gesteld als: 'kan ie het nog wel bijhouden, is ie niet te star, te inflexibel geworden'? Relevante vragen, als je weet hoeveel er in bedrijven verandert in de loop van de tijd.

Veranderingen buitelen steeds sneller over elkaar heen. Het is lastig om in die veelheid aan ontwikkelingen de goeie stappen te zetten. Om een juiste richting te kiezen, een juist beleid uit te zetten, vraagt enigszins een gokkersmentaliteit. Zowel van directie als ook van medewerkers. Waar moet je je in verdiepen, welke applicaties en toepassingen op internet zijn het waard te leren kennen en welke kun je net zo goed links laten liggen? Waar moet je je tijd insteken?
Biebblogger worstelt regelmatig met dit probleem. En met de vraag: is het nog wel bij te houden voor hem? En, moet je dat altijd wel willen? Een net zo belangrijke vraag.

Afwachten is echter geen optie. Stilstand is achteruitgang. Nieuw is eng. Onderuit gaan is niet erg, moet kunnen. De bibliotheek, die zich het best aanpast aan de nieuwe omstandigheden zal het best in staat zijn te overleven - het recept van Darwin. Het zijn een aantal dooddoeners en open deuren, maar het is goed om ze nog eens helder uit te spreken. Af en toe even zo'n reflectie moment in te bouwen.

Hoe komt Biebblogger er nu toe op dit moment deze ontboezemingen cyberspace in te slingeren? Wil hij een lans breken voor de oudere werknemer, omdat die het zo moeilijk heeft? Is hij vrij aan het associeren geslagen? Heeft hij niks beters te doen? Of......, wat is de trigger tot deze posting?

Back to business: Via Twitter kwam Biebblogger er achter, dat de New York Public Library een nieuwe website heeft. En die is het het bekijken meer dan waard. Kijk vooral ook eens op deze pagina, daar kunt u zien via welke sociale sites u de NYPL kunt volgen. Een filmpje op de site, dat overigens ook op YouTube staat, geeft een soort introductie. Aan de commentaren op de site te zien is niet iedereen even positief of alles even duidelijk. Maar ja, dat heb je altijd bij iets nieuws. Een mooie site. Check it out!

3 comments:

Maria Wezendonk said...

Van harte gefeliciteerd met je jubileum!!

P.J.M. Goossen said...

Dezelfde gedachten heb ik, waarbij ik ook bedenk dat we het zo gek niet doen, Romke. We blijven bij de tijd, en met veel ervaring haal je er volgens mij ook sneller de eendagsvliegen uit.

Still going strong!

biebblogger said...

@Maria: bedankt
@Pieter: ben ik ook wel met je eens. Naarmate je meer ervaring hebt heb je sneller door wat werkt en wat niet