Monday, January 25, 2010

Gepruts met ereaders

Biebblogger heeft een tijdje geleden 9 ereaders voor de bibliotheek gekocht. Apparaten dus, waarmee ebooks gelezen kunnen worden. En om daar wat variatie in aan te brengen was de keus gevallen op 2 types van Sony en de ipod touch. Van elke soort waren 3 readers aangeschaft.

Aangezien Biebblogger thuis al wat software op zijn PC had staan (iTunes) leek het hem een goed idee de apparaten daar op te laden en van een aantal ebooks te voorzien.

De ipods waren een makkie. Hij heeft zelf ook een ipod touch, dus het was hem bekend hoe dat in elkaar stak en werkte. iTunes is een vereiste, daarna even verbinding maken met het draadloze netwerk en via de ‘app store’ de applicatie Stanza downloaden en installeren. Het icoontje van Stanza wordt standaard op het 2e schermpje van uw ipod geplaatst(dom als Biebblogger is, had hij dat eerst niet in de gaten), maar dat is makkelijk te verschuiven naar het eerste scherm. Stanza openen en u treft daar al 2 titels van ebooks aan.

Via ‘Get Books’ (onderaan uw scherm) krijgt u dan de keus uit een aantal gratis ebook catalogi, waaronder Gutenberg.org. Probeert u ze maar eens uit. U kunt daar een keus uit maken. Klik de gewenste titel aan en klik nu op download. Binnen een mum van tijd staat het boek vervolgens op uw ipod. De titels zijn rechtenvrije titels, dus oudere boeken, maar dat geeft niet voor een eerste kennismaking. Binnen 2 uur zijn zo 3 ipods elk van 25 titels voorzien, waarbij u de kleurenvoorkant van het boek er gratis bij krijgt.

Nu de Sony’s. Er lagen 2 Sony PRS-300 Pocket Edition’s te wachten. Ooit was al een eerste ge├»nstalleerd, de Reader Library software stond op de PC, dus Biebblogger verwachtte geen problemen. Op deze eerste Sony waren ook10 titels, gekocht bij Bol.com, gezet. Echter, de realiteit is meestal weerbarstiger……! Met geen mogelijkheid ‘herkende’ de tweede Sony de software die er al op stond. Ook de al aangeschafte titels konden niet gevonden worden. Wat Biebblogger ook deed. Goede raad was duur. Na rondgekeken te hebben op internet werd hem wel duidelijk dat deze reader software niet altijd vlekkeloos werkt. Wat nog een understatement is. Er moest een list worden verzonnen. Een ander software programma om ebooks te organiseren en op een reader te zetten is ‘Calibre’. Het is gratis.

Na dit gedownload te hebben en geïnstalleerd bleek dit programma inderdaad direct de Sony Reader te herkennen. Calibre werkt makkelijk, je hebt er zelfs geen handleiding bij nodig. Via Gutenberg.org toen maar weer een 25-tal titels gedownload en in een map neergezet. Het overhalen naar de reader is vervolgens een fluitje van een cent. Alhoewel het bij de tweede even verkeerd ging, maar dat was een domheidje van Biebblogger. Twee uur besteed aan de eerste Sony Reader, een half uur aan de tweede. Toch wel heel veel tijd. Maar misschien is de gemiddelde ebookreader wel veel handiger dan Biebblogger. Dat hoopt hij dan maar. Veel succes.

1 comment:

Anonymous said...

Wat een gedoe en wat een doorzettingsvermogen !