Behalve de ruimere opslagmogelijkheid kan de nieuwe veel meer. Je kunt er foto's en filmpjes op zetten, je kunt er allerlei games op spelen, hij heeft draadloze functionaliteit aan boord, wat betekent, dat ik kan internetten en mijn mail checken, je kunt er een agenda op bijhouden, je kunt er e-books op lezen en je bedient hem door hem aan te raken. Geweldig!
De optie om e-books te lezen was voor mij ook een belangrijke reden om een iPodTouch te willen hebben. Hoe zou dit zijn, waar zou ik e-books vandaan kunnen halen, zou het moeilijk zijn om leessoftware op de iPod te installeren? Enfin, dit waren vragen waar ik mee zat.
Een eerste vereiste om de Touch te laten werken was het installeren van de nieuwste versie van iTunes. Dat was niet moeilijk. Automatisch haalt het programma je oude muziekbibliotheek binnen. En aangezien ik mijn iPod nooit automatisch synchroniceer, maar altijd handmatig beheer, gebeurt er verder eigenlijk niets. Dan begint het edele handwerk van het slepen van de gewenste muziek naar je nieuwe iPod. Niet moeilijk, zelfs leuk, maar neem er even de tijd voor. Het draadloze netwerk instellen was met behulp van mijn zoon een fluitje van een cent. Nu de e-books nog.
Ik wist dat Stanza (meer informatie vindt u bij Lexcycle) een applicatie is waarmee je e-books kunt lezen, dat het een gratis programma is, te downloaden via de App Store. Gelukkig niet moeilijk, maar waar kon ik het programma nu vinden? Ik moet met schaamte bekennen, dat het me behoorlijk wat tijd kostte voor ik doorhad waar Stanza op het apparaat te vinden was. Wanneer je je iPodTouch aanzet, zie je een standaardscherm met applicaties. Nieuwe applicaties, games e.d. worden op een volgende scherm neergezet - het volgende scherm dat je bereikt met een veeg van je vinger over het scherm. Weet dat maar eens, maar zo gemakkelijk kan het zijn.
Ik wilde niets kopen, alleen een paar gratis boeken downloaden. Dat bleek heel makkelijk te zijn. Via een icoontje onderaan het scherm (in Stanza) kun je naar een aantal catalogi toe, waaronder het Gutenberg project. Daar kun je dan een keus uit boeken maken. Het materiaal dat je ter beschikking hebt is hoofdzakelijk ouder, rechtenvrij materiaal: De Kleine Johannes, Max Havelaar, Dik Trom, Camera Obscura, maar ook Call of the Wild, White Fang (Jack London), Leaves of grass (Walt Whitman) en nog vele andere titels. Ik heb me zelfs bezondigd aan een paar engelstalige chicklit boeken. Wanneer je op die manier een "bibliotheekje" opgebouwd hebt, wordt die door Stanza weergegeven als een lijst of via de coverflow optie (die je ook kunt gebruiken voor je muziekalbums) van de iPod.
Het leesbeeld is erg scherp en rustig, de sterkte van de achtergrondverlichting kun je instellen, evenals de lettergrootte. Lezen kun je verticaal maar ook horizontaal, wat je maar het prettigst vindt. Het lezen kost geen enkele moeite. Hoe dat op de langere duur zal uitpakken weet ik niet, daar heb ik (nog) geen ervaring mee. Ik hou u op de hoogte.
2 comments:
Ik was al zo benieuwd hoe je het vond om te lezen via zo'n scherm? Het valt dus mee......het lijkt mij zo handig bij reizen, trein, vliegtuig, alhoewel dat is ook al discutabel aan het worden!
En je kunt er zelfs een lekker muziekje bij opzetten Ria. Want die staat toch al op je iPod :-))
Post a Comment