Sunday, January 24, 2010

Stravinsky conducts Stravinsky

Stravinsky conducts Stravinsky / Dirigent en componist: Stravinsky. Van alle 20ste eeuwse componisten was Igor Stravinsky wellicht de meest eigenzinnige, meest betekenisvolle. Als componist werd hij een schandaleus fenomeen toen hij met zijn 'Sacre du Printemps' alle muzikale conventies ter zijde schoof. Als oude man (hij werd stokoud) vertelde hij in een documentaire voor de BBC: 'Terwijl ik dit schreef ging het dwars door me heen'. Niet eerder zag ik iemand zo in zichzelf keren. Adembenemend. Een fenomeen.

Daarnaast had Stravinsky, evenals Richard Strauss, gedeeltelijke tijdgenoot van een ander kaliber, een werkelijk uniek talent voor orkestreren en alsof het allemaal niet op kan: hij was - ook net als Strauss- een voortreffelijke dirigent.

Beluister deze cd box, als je wilt weten hoe de maker het bedoelde. Bedenk dat hij altijd buitengewoon kritisch was over uitvoeringen. Ook over zijn eigen uitvoeringen.

Wat je hoort, komt het dichtst in de buurt van wat Stravinsky ermee voorhad en de geluidskwaliteit is goed genoeg. Igor huppelt als het ware persoonlijk je kamer binnen. Geniet ervan. Als je volkomen nieuw bent: laat je verrassen door deze veelzijdige man die de muzikale wereld veranderde.

No comments: