Tuesday, November 23, 2010

Bezuinigen .... geen kunst.

Zaterdag liep ik van harte mee in de demonstratie te Arnhem. Tegen de bezuinigingen. Eerlijk gezegd ben ik geen principiële tegenstander van bezuinigen op kunst en cultuur. Alle sectoren moeten steentjes bijdragen, wanneer het economisch tegenzit. Het dient echter niet ondoordacht met de botte bijl te gebeuren, maar weloverwogen ....

Voorbeelden:

In HBO en universitair onderwijs leiden we jaarlijks veel mensen op, onder andere in de kunsten. Wanneer die mensen daar voorspelbaar geen baan in zullen vinden is dat behalve sneu economisch gezien niet slim. Overheid/opleidingen dienen het aantal studieplaatsen te beperken. Dat kan op twee manieren: overal studieplaatsen weg bezuinigen of per richting enkele uitstekende opleidingen overeind houden en de overblijvende instellingen eventueel zelfs uitbreiden!

Nederland kent de grootste museumdichtheid ter wereld, sommige musea hebben we zelfs dubbel! Tegelijkertijd hebben we een redelijk mobiele bevolking en onze infrastructuur (wegen, spoorwegen) is goed in vergelijking met andere landen. Je kunt de vrije markt zijn werk laten doen maar door weldoordachte herverkaveling blijven er minder maar kwalitatief nog betere musea over. De resterende Nederlandse musea kunnen voortaan met gemak topstukken uitlenen aan andere musea in de wereld omdat ze zo'n fabelachtige collectie bezitten. Dit maakt de museumbezoeker te Yokohama nieuwsgierig naar ons land ... De internationale toerist die vervolgens in Nederland komt ziet topcollecties op ieder gebied. Met het geld dat deze operatie oplevert kunnen bovendien leemtes worden opgevuld. Stel dat we geen brandweermuseum hebben in Nederland. Misschien moet dat er dan maar komen.

Ook dit zijn natuurlijk knoeperharde maatregelen, maar een overheid zou die volgens mij wel kunnen uitleggen. Bovendien kan men een flankerend beleid ontwikkelen voor de 'nieuwe armen' die ook behoefte hebben aan kunst & cultuur. Als ik bovenstaande voorbeelden uitwerk: musea een dag in de week gratis te bezoeken, hoorcolleges kunstgeschiedenis gratis bij te wonen wanneer je je te voren opgeeft.

b.logger

No comments: