Thursday, November 11, 2010

Gelukkig

Gelukkig vormt Gemeente Arnhem (nog) een positieve uitzondering. Landelijk gezien is het echter kommer en kwel voor bibliotheken. Zo maar wat citaten:

De Zeeuwse Bibliotheek moet het vanaf 2014 met 1,2 miljoen euro minder stellen.” En “De Vereniging van Openbare Bibliotheken verwacht dat vele bibliotheken de komende jaren noodgedwongen hun deuren moeten sluiten.” Groningen: “Ook in Groningen moeten openbare bibliotheken sluiten vanwege bezuinigingen. Volgens Biblionet zullen binnen vijf jaar ongeveer dertig bibliotheekvestigingen verdwijnen. Het gevolg is dat Groningers verder moeten reizen om de bibliotheek te bezoeken.” En Amsterdam: “De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zal waarschijnlijk vijf tot zes van de 28 vestigingen moeten sluiten. Vorige week werd bekend dat de gemeente een miljoen euro wil bezuinigen op de bibliotheken, maar de stadsdelen schroeven de subsidie met nog eens 3,5 miljoen terug, op een totaal van dertig miljoen. Almere: “Directeur Chris Wiersman van Bibliotheek Almere sluit ontslagen niet uit en ook het sluiten van filialen is een serieuze optie. ,,We praten over een bedrag van tientallen miljoenen die moeten worden bezuinigd. De gevolgen zijn heel ingrijpend.” Rotterdam: “Zo zou in Rotterdam meer dan tweederde van het aantal vestigingen verdwijnen, van 21 nu naar zes.” En als laatste Den Haag: “In Den Haag komen zeker zes van de 19 vestigingen in het gedrang.”

Het kostte geen enkele moeite deze citaten bij elkaar te zoeken, wat iets zegt over de situatie. In zijn algemeenheid kan het volgende geconcludeerd worden: “Als de gemeentelijke bezuinigingen doorgaan, zal ongeveer een derde van de bibliotheken verdwijnen.” Gevolgen van de nieuwe overheidsplannen. Kans? Uitdaging?

Bibliotheken zitten in de hoek waar klappen gaan vallen.

No comments: