Monday, November 15, 2010

Wiegenlieder: die schönsten Schlaf- und Wiegenlieder

Wiegeliedjes behoren ook in Nederland nog steeds tot de levende volksliederen, één van de weinige uitingen die nog springlevend zijn. Andere vormen zijn natuurlijk de oude kerstliederen (hoewel deze ook steeds meer wordt verdrongen door kerstliederen uit het Engelstalig gebied) en Sinterklaasliederen.

In de bladmuziekcollectie van de bibliotheek is nu een prachtig uitgegeven bundel met Duitstalige wiegenliederen opgenomen met ook voor Nederlanders bekende en onbekende, oude en nieuwe wiegenliederen. De bundel is verluchtigd met grote illustraties die de sfeer van geborgenheid in de avond en nacht goed uitstralen. De bladmuziek is bedoeld voor een zangstem. Voor begeleiding op de piano of gitaar zijn ook akkoordaanduidingen boven de bladmuziek vermeld. Als er geen begeleidend instrument in de buurt is kan ook gebruik worden gemaakt van de bijgevoegde cd waarop met smaak de begeleiding wordt verzorgd op piano en viool.

Zelf zou ik de voorkeur geven aan het zingen zonder begeleiding, je kunt je dan beter concentreren op het in slaap vallende kind. Ondanks dat de teksten niet in het Nederlands zijn een aanrader voor ouders van baby’s en peuters. Er is ook een uitgave met uitgeschreven zang en pianopartij zonder prenten.

No comments: