Monday, November 29, 2010

Schemeroorlog

We leven in een fascinerende tijd ... al eeuwenlang zien overheden bepaalde informatie liever niet op straat belanden. Daarnaast waren er altijd al andere belanghebbenden die informatie toch probeerden te verspreiden. Van simpele roddel en achterklap tot aan vrije pers, van hofhouding tot (contra) spionage. De motieven varieerden van puur eigenbelang tot even puur idealisme.

Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is het ontstaan van de klokkenluiders website Wikileaks. Daarmee krijgt het fenomeen een andere dimensie met wat mij betreft, twee opvallende kenmerken:

Het gaat telkens om een digitale overdosis van honderdduizenden documenten. Deze documenten belanden gelijktijdig overal ter wereld in de openbaarheid.

De publicaties blijken tot nu toe gefocust op de VS al brengen ze ook andere landen niet minder in verlegenheid. Natuurlijk gaan overheden niet rustig wachten op de volgende klap. Men kan bijvoorbeeld 'officiele' documenten aanmaken met het doel deze digitaal te laten lekken. Een klassieke methode wanneer je het woord digitaal even wegdenkt. Fanate gelovigen in samenzweringstheorie├źn beweren trouwens al dat Wikileaks door de CIA is opgezet. Ik denk eerder dat zij er vreselijk mee in hun maag zitten. De 2.0 oorlog is begonnen, zij verloren de eerste slagen en hebben zelfs nog geen begin van een strategie ontwikkeld. Althans ... niet merkbaar.

De enige openlijke tegenzet tot nu toe was het opsporen en publiceren van vlekjes op het blazoen van de woordvoerders van Wikileaks. Daar win je geen 2.0 oorlog mee, dit vergt heel andere tactieken. Uitschakelen van Wikileaks kan bovendien inspireren tot het ontstaan van meer thematische 'digitale guerrilla sites'. Wikileaks kan daarmee een geuzennaam worden met locale varianten: Wikileaks China, Wikileaks Shell etc.

Als simpel burger heb ik de houding: 'laat die overheden maar even zweten over al die documenten, dan had je maar eerlijk moeten wezen'. Het is ook wel vermakelijk dat 'Poetin en Medvedev' als 'Batman en Robin' worden gezien en wellicht 'Rutte en Verhagen' als 'Peppie en Kokkie' in 'the next episode'?

Toch vind ik deze ontwikkeling ook wel een beetje griezelig: deze documenten gaan over diplomatiek verkeer, soms in nogal ondiplomatieke omschrijvingen .... enne .... 'oorlog is de voortzetting van diplomatie met andere middelen' zei Carl Von Clausewitz al tweehonderd jaar geleden. Waar gaat deze schemeroorlog eindigen?

B.Logger …

1 comment:

Anonymous said...

Wikileaks....a wacky business.