Wednesday, December 15, 2010

Het geheim van Paolo

Het geheim van Paolo / auteur: Ivo Knottnerus. Het geheim van Paolo van Ivo Knottnerus speelt zich af in het Venetië van de late Renaissance. Paolo Veronese werkte vanaf 1551 in deze stad en groeide uit tot een van de grootste kunstschilders uit de geschiedenis.

De auteur beschrijft het leven van deze bijzondere kunstschilder, die, behalve mythologische en christelijke thema's, in zijn schilderijen en fresco's vele historische gebeurtenissen vastlegde. De meest bepalende gebeurtenis tijdens zijn leven was de zeeslag van Lepanto, een oorlog uitgelokt door de islamitische sultan van Turkije tegen de christelijke alliantie van de republiek Venetië, de Spaanse koning Filips II en de Paus. Een andere ingrijpende gebeurtenis was de pestepidemie van Venetië in de zestiende eeuw, waarbij een onnoemelijk aantal slachtoffers viel.

Veroneses roem werd zo groot dat kunstagenten van de Europese vorsten hun weg naar zijn atelier vonden. Hij werd door de Spaanse koning Filips II zelfs uitgenodigd om in zijn nieuwe paleis, het Escorial, te komen schilderen. Een uitnodiging die Paolo afsloeg omdat hij niet uit zijn geliefde Venetie wilde vertrekken.

Tijdens het lezen van dit boek heb ik de schilderijen bekeken die Paolo heeft geschilderd. Het verhaal kreeg voor mij daardoor meer inhoud. De afbeeldingen zijn te vinden in een overzichtscatalogus getiteld: "Gods, heroes and allegories" van Alessandra Chioetto.

No comments: