Wednesday, December 8, 2010

WikiLeaks

WikiLeaks maakt heel wat los. Je hebt fervente voorstanders, maar ook rabiate tegenstanders. Beiden gaan in hun emoties wel eens over de schreef (wat te denken van doodsbedreigingen , wat te denken van computeraanvallen door hackers?). Wat WikiLeaks momenteel doet (het publiceren van documenten) wordt door de ene groep sterk veroordeeld, terwijl de andere groep het toejuicht. Hoe het ook zij, we krijgen een leerzaam inkijkje in hoe regeringen (achter de schermen) werken. Ik moet zeggen dat mijn nieuwsgierigheid hierdoor wel geprikkeld wordt.

Kan dit kwaad? Wordt er schade aangericht? Voor zover nu bekend is het hoofdzakelijk imagoschade, Amerika is in zijn hemd gezet, en dat steekt. Te meer daar er eigenlijk niets tegen te doen is. Je kunt namelijk wel een server afsluiten, maar dan verschijnen de documenten (bijna automatisch) op een andere server. Je zou internet moeten afsluiten, om te voorkomen dat de documenten nog verder verspreid worden. En dat is een brug te ver. Je kunt natuurlijk als land druk gaan zetten op instanties, personen, landen, maar uiteindelijk helpt het je in dit geval niets.

Is WikiLeaks nu zo'n misdadige organisatie? Biebblogger vindt dat wel meevallen. De informatie waar ze nu over beschikken was uiterst krakkemikkig beveiligd. Veel te veel mensen hadden toegang tot deze informatie. WikiLeaks heeft de informatie niet gestolen, maar 'gekregen' (niet dat dat een werkelijk criminele daad goedpraat overigens). Verder schijnt het, dat ze eerst contact met de Amerikaanse overheid opgenomen hebben, zodat die eventuele "gevaarlijke" details in de documenten kon verwijderen (of zwart maken). De Amerikaanse overheid wilde daar niet op ingaan. Vervolgens heeft WikiLeaks de documenten naar een vijftal grote kranten gestuurd, zodat die ze eerst kon redigeren. Deze kranten zijn er wel op ingegaan en publiceren de documenten dan ook. Zijn zij nu ook crimineel? Worden ze ook vervolgd?

Biebblogger is uitermate nieuwsgierig hoe deze affaire nu verder gaat lopen. De leider van WikiLeaks heeft zichzelf aangegeven bij justitie, PayPal, MasterCard en Visa zijn bezweken onder de druk van de VS - wilt u overigens de Ku Klux Klan steunen, maak dan gerust gebruik van uw MasterCard, geen probleem - , Nederlandse servers hosten WikiLeaks nu ook, zal Zweden zijn rug recht kunnen houden? En Engeland?

Alles draait om de vrijheid van meningsuiting. In de meeste landen een groot goed, zeker in de Verenigde Staten, waar het zelfs in de grondwet verankerd ligt. Ook bibliotheken moet dit aanspreken, ook zij proberen altijd zoveel mogelijk meningen in hun collectie vertegenwoordigd te laten zijn. Zodat gebruikers deze tot zich kunnen nemen. Bent u daarom niet net zo nieuwsgierig als Biebblogger?

5 comments:

Maria Wezendonk said...

Goed stuk geschreven Biebblogger!!

biebblogger said...

Thanx.

Anonymous said...

Wikileaks is meer Change dan Obama zich kan voorstellem. Wikileaks is transparantie die onmisbaar is voor onze globale wereldorde, die nu niet goed functioneert. We waren nooit aan Iraq begonnen als we de cables hadden maar gelezen. Global heating conference, laat maar. If democracy fails ... the solution is more democracy.

biebblogger said...

Het lijkt er op, dat de site van MasterCard onbereikbaar is. Een aantal maal geprobeerd, maar het lukt niet. Visa (nog) wel.

ROELOF said...

Helemaal eens met commentaar biebblogger op ontwikkelingen bij Wikileaks. Heeft de American Library Association al een standpunt t.o.v. deze affaire? Maar cyberwar-acties die sites van betrokken organisaties plat leggen ben ik fel tegen, dat is consumenten-terreur. (biebblogger en collega's een fijne kerstviering toegewenst!)