Tuesday, December 7, 2010

Hoe word ik creatief?

Ooit vond ik in een bookstore te Singapore een flinterdun Engelstalig boekje over creativiteit. Het had een intrigerend onderschrift: hoe wordt ik net zo creatief als Europeanen? Het simpele bestaan van een dergelijk werkje wijst erop dat men te Singapore meende dat Europeanen creatieve mensen zijn. Dit is een generalisatie die uiteraard niet klopt. Het leek mij aardig mijn eigen soort te bestuderen door de ogen van een Aziaat dus bladerde ik nieuwsgierig naar het beeld van de auteur over 'creatieve Europeanen' door het boekje. Tevergeefs. Na een paar goedgemikte algemeenheden probeerde de schrijver creativiteit te vangen in een aantal praktische tools zoals: vergroot het probleem eens enorm uit, of doe eens alsof je van een andere planeet komt en bestudeer vervolgens het probleem opnieuw etc. Het toepassen van zulke trucjes is prima, vooral als het werkt voor je, maar creatief kan ik dat werkelijk niet noemen.

Experimenten met de werkelijkheid zijn altijd aardig. Als ik zelf een dergelijk boekje zou moeten schrijven zou ik beginnen met een hoofdstukje: 'doorbreek uw routine' want alles wat je routinematig aanpakt nodigt niet uit tot creativiteit. In feite deed de auteur dit ook maar hij beperkte zich strikt tot het gebied van het redeneren/denken. Het kan ook over handelen gaan: neem bijvoorbeeld eens een andere weg of een ander vervoermiddel naar je werk. Verander de volgorde, waarin je dingen doet.

Vervolgens zou ik aantrekkelijke oefeningen verzinnen waarmee men zijn eigen creativiteit mag ontdekken, onder het motto: iedereen is creatief alleen sommige mensen weten dat nog niet. Creatief worden is een heel ander uitgangspunt dan het besef dat je altijd al creatief was. Het gaat nadrukkelijk niet om het resultaat: resultaatdenken (zo zou ik dat noemen) is de dood in de pot. Het idee is dat je door oefeningen de juiste omstandigheden schept voor creatieve momenten. Ik kan dit ook nog onderbouwen: het is een feit dat je door nieuwe ervaringen aan te gaan nieuwe verbindingen in je hersens creëert. In het laatste hoofdstuk leer je hoe je zelf omstandigheden schept om jezelf nieuwe oefeningen op te leggen, die fungeren dan als jouw sleutel op de deur naar jouw persoonlijke creativiteit. Vervolgens kun je zelf ook zo'n boek schrijven ....

Ceatieve groet, B.Logger

5 comments:

Anonymous said...

You made some reаlly gooԁ points therе.

І looked οn the web to learn more about thе iѕsue anԁ found most іnԁivіdualѕ wіll go alοng
with your vіews on thіs ωeb site.

Ηere is mу site; losing weight after 50

Anonymous said...

Hellο! Someone in my Myspaсe gгoup shared this webѕite
with us so I сamе to looκ it over.
I’m
definitely lovіng the іnformаtion.
I’m bookmaгking and wіll be tweetіng this to my follοwеrs!
Excеllent blog anԁ wonderful design.


My wеb-site ... losing weight

Anonymous said...

I’m not surе if this іs a format issue
or something to do with intеrnet browser comρatibіlity but I figured I’d poѕt to let you knοw.

The layout look gгeat though!
Hοpe you get thе iѕsue solved soon.

Mу web blog; losing weight naturally with pilates

Anonymous said...

I аm surе thiѕ paragraph
haѕ tοuchеd all the іntеrnet viewerѕ, its reallу rеаlly faѕtidious pоst οn buіlԁing up nеw
blog.

Нave а lοok at mу webpage; losing weight

Anonymous said...

Hi there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through many of the articles
I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m
certainly happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back
often!

My web blog: what is going green