Tuesday, December 28, 2010

Roquiem

Roquiem / Paul Barker (bladmuziek). Een requiem is een uitvaartdienst in de Rooms-Katholieke kerk, waarbij het eerste gezang begint met Requiem aeternam (= Rust voor eeuwig). Vanaf de middeleeuwen is er muziek bekend van de vaste gebeden in deze dodenmis, zoals het ook wel genoemd wordt. Bekende klassieke werken (naast de Gregoriaanse) zijn de onvoltooid gebleven mis van W.A. Mozart en de Requiems van G.P. da Palestrina, G. Fauré en A. Dvorák. Deze zijn echt bedoeld voor in de kerk. De requiems van G. Verdi en Berlioz zijn veel meer bedoeld om in de concertzaal uit te voeren, deze zijn vaak te lang voor een mis.

In de huidige tijd zijn er ook verschillende componisten met het Requiem bezig geweest. De controversiële versie van Andrew Lloyd Webber wordt veel te veel een musical-aanpak verweten en daardoor ongeschikt voor in de kerk, maar dat zal toch eerder een kwestie van smaak zijn. Het Pie Jesu hieruit, gezongen door Sarah Brightman, is sinds het publiceren van dit werk in 1985 zeer geliefd.

Naar mijn smaak is het Roquiem nog meer een musical dan een werk voor een uitvaartdienst, maar daarin ben ik misschien veel te traditioneel. In de bij de bladmuziek gevoegde cd staan de onderdelen uitgevoerd door kinderstemmen, wat het voor mij nog meer een musical-uitstraling geeft. Dit in combinatie met een elektrisch versterkt muziekinstrumentarium.

De muziek zelf is OK. Componist Paul Barker schrijft veel meer voor muziektheater (waarin hij tenslotte ook professor is). Soms voor volwassenen (zoals "El Gallo") en soms speciaal voor kinderen ("Hello mr. Darwin!" voor herfst 2010 bijvoorbeeld). Roquiem mikt duidelijk op jongeren. Ook de voorplaat (van een man met gespreide armen en een neonverlichte elektrische gitaar) mikt op die doelgroep. In hoeverre deze muziek ook geschikt is voor daadwerkelijk uitvoering tijdens een dienst durf ik niet te zeggen.

1 comment:

Paul Barker said...

I am Paul Alan Barker, the composer of El Gallo and many other operas etc. There is quite another composer, Paul Barker, who wrote Roquiem.......