Tuesday, February 15, 2011

The ArtProject

Zoals al eens eerder gezegd bespreek ik niet zo vaak en gauw een website. Deze keer wil ik weer eens een uitzondering maken. En wel voor The ArtProject (powered by Google). Je vraagt je de laatste tijd wel eens af, waar Google niet bij betrokken is. Maar goed, in dit geval vergeef ik ze hun bemoeizucht, want wat is deze site een juweeltje, wat hebben ze hier 'gescoord'. Waar gaat het om?

"Explore museums from around the world, discover and view hundreds of artworks at incredible zoom levels, and even create and share your own collection of masterpieces." Dat is de kern van deze site. Een zeventiental musea komt aan bod met een aantal kunstwerken (meer dan 1000 in totaal). Navigatie door een museum is mogelijk via een plattegrond. Maar ook kunt u als het ware lopen door het museum (de Streetview technologie van Google werd hiervoor gebruikt). Via pijltjes (ik geef toe, het vergt enige oefening) loopt u van de ene zaal naar de andere. Deze site komt voor zover ik weet het dichtst bij een museumbezoek zonder werkelijk dat museum te bezoeken.

'Viewing notes', 'Artwork History', 'Artist Information' en 'More Works in this Museum' vindt u aanklikbaar aan de rechterkant van het scherm. En dan de zoommogelijkheden. Ongelooflijk. U kunt zo ver inzoomen, dat de verfstreken en klodders verf zonder moeite zichtbaar zijn. Prachtig.

Een 'Visitor Guide' geeft extra informatie via o.a. een youtube filmpje en een FAQ. Een 'Behind the Scenes' geeft een blik achter de schermen, wederom met een filmpje. Eigenlijk is deze site heel simpel en eenvoudig samengesteld. En voor kunstliefhebbers een absolute must.

No comments: