Tuesday, February 22, 2011

Het Ravijn : autobiografie van de angst

Het Ravijn : autobiografie van de angst / auteur: Max Pam. Max Pam is columnist, aan verscheidene bladen en kranten verleent hij zijn medewerking. Bovendien is hij een verwoed schaker.

In 2002 werd hij getroffen door een hersenbloeding, die hem linkszijdig verlamde. Hij had geluk, met zijn cognitieve vermogens was gelukkig niets mis. In het boek "Het Ravijn " (waar hij bijna figuurlijk ingestort was) beschrijft hij de gebeurtenissen, de revalidatie en de gedachten, die bij hem opkwamen gedurende die periode. Zijn angsten vooral ook, dat hij blijvend de gevolgen hiervan zou ondervinden.

Hij is en was erg competitief ingesteld, waardoor zijn revalidatie veel sneller verliep dan verwacht. Waarmee hij iedereen verbaasde. Zijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor, dat u tijdens het lezen het nodige opsteekt over het fenomeen hersenbloeding en attaque. Experts worden aangehaald evenals interessante gevallen uit het verleden.

Een van die gevallen is dat van Jan Hein Donner (de schaker), die ook getroffen werd door een hersenbloeding. Pam kende hem persoonlijk en kwam in hetzelfde revalidatiecentrum als Donner terecht. Toeval? Hoe het ook zij, 'Het Ravijn' is een uiterst leesbaar boek, dat je nog eens doet beseffen, hoe belangrijk en waardevol gezondheid eigenlijk is.

No comments: