Friday, February 11, 2011

Endless wire

Endless wire (CD) / The Who. The Who behoeft geen introductie. Al vanaf de zestiger jaren draait deze band mee en is tevens een van de meest innovatieve bands ooit. Dit mag grotendeels op het conto van Pete Townshend geschreven worden. Zowel zijn songs als zijn gitaarmuziek zijn altijd de basis geweest, het vertrekpunt voor de anderen binnen the Who.

Nummers als bijvoorbeeld "The Kids are Alright", "My Generation", en "Substitute" zijn klassiekers. Met de rockopera's Tommy en Quadrophenia sloeg hij een nog niet betreden pad in.

Van de originele bandleden zijn alleen Townshend en Daltrey nog over. Door allerlei omstandigheden heeft het 25 jaar geduurd voordat the Who weer een plaat uitgebracht heeft. Het is "Endless wire" geworden. De ritmesectie wordt bezet door Zak Starkey (drums, inderdaad de zoon van die andere Starkey: Ringo Starr; overigens een veel betere drummer als zijn vader) en Pino Palladino (bas).

Het is een typisch Who album geworden, ondanks het feit dat ze nog maar met zijn tweeen zijn. Het eerste nummer doet sterk denken aan Baba O'Reilly (Who's next). De nummers zijn niet allemaal even goed, maar er zitten juweeltjes tussen, luister maar eens naar "A man in a purple dress". Juweeltjes niet alleen muzikaal maar ook tekstueel. Een must voor elke Who-fan.

No comments: