Wednesday, September 21, 2011

Aanschaffen

hopelijk merkte u het al, nieuw verschenen boeken brengen we steeds sneller in circulatie.

Dat gaat niet vanzelf. We maken iedere dag afwegingen. Boeken die we via onze vaste bibliotheek leverancier aanschaffen zijn goedkoper. Ze worden voorzien van alle toeters en bellen (etiketten en zo voorts) afgeleverd waardoor een boek vlot uitleenbaar is, maar ... de levertijd is langer. Een tweede leverancier (een nieuwe speler op de biebmarkt) levert sneller maar ... is duurder. Dan is er altijd nog de boekhandel voor haastklussen. Die is nog sneller, niet echt goedkoper want in de bieb moeten veel handelingen verricht worden om het boek uitleenbaar te maken. Die klus levert naast arbeidskosten ook enige vertraging op.

Bij aanschaf schat je vooraf al in hoe groot de vraag naar het boek zal worden. Op grond daarvan schaf je één of meerdere exemplaren aan. Er is een regelmatige check achteraf met behulp van lijsten waarop exemplaren staan die in een jaar meer dan 7 keer uitgeleend zijn en andere lijsten met exemplaren waarop reserveringen staan. Bij meer dan 7 uitleningen schaffen we een extra exemplaar aan. De bomen groeien daarbij niet tot in de hemel, er is ook een budget waar je niet overheen kunt.

Uiteraard lezen we niet alle boeken zelf alvorens tot aanschaf over te gaan, dan zou het pas echt lang duren: er komen erg veel nieuwe boeken uit. We gebruiken zgn aanschafinformatie (korte beschrijvingen), recensies en onze ervaring. Last but not least: uw suggesties op de aanschafsuggestie pagina van onze website zijn een belangrijke informatiebron. Binnen een week ziet u een antwoord. Verreweg de meeste van uw voorstellen tot aanschaf worden gehonoreerd. Ook in die zin is de collectie van de bieb werkelijk uw collectie!

B.Logger

No comments: