Wednesday, April 11, 2012

The gospel according to Larry

The gospel according to Larry / auteur: Janet Tashjian. Josh Swensen is zeventien jaar oud en wil iets dat veel jongeren nastreven: de wereld veranderen. Hij begint een blog, waarop hij columns schrijft die hij pamfletten noemt, over de wereld, de maatschappij en het milieu. En dan in het bijzonder: wat daaraan allemaal anders moet.

Josh schrijft zijn blog anoniem en noemt zichzelf Larry. Zijn website wordt al snel een enorme hit en Larry heeft duizenden, misschien wel miljoenen fans. Josh geniet van het succes van zijn blog, maar is tegelijkertijd bang te worden ontmaskerd. Niemand weet dat hij Larry is, zelfs zijn beste vriendin Beth niet, op wie hij al jaren stiekem verliefd is. Larry’s succes wordt steeds groter, en wanneer een volhardende tegenstander ontdekt dat Josh achter het personage zit, belandt zijn leven in een stroomversnelling. De rustige Josh die zich het liefst in de natuur terugtrekt, wordt overspoeld door de pers en staat vol in de schijnwerpers. Om aan al deze aandacht te ontsnappen, bedenkt hij een bizar plan.

Janet Tashjian beschrijft in ‘The Gospel According to Larry’ op spetterende wijze de opkomst en teloorgang van Josh’ succesvolle weblog. Ze laat zien hoe iets dat begint als een populaire website met een hoger doel, uitgroeit tot een rage en later een ware klopjacht. De spanning waaronder Josh staat is tijdens het lezen haast voelbaar. De vorm van het boek, auteur schrijft verhaal over een jongen die een verhaal schrijft als een andere jongen, roept de vraag op in hoeverre het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het antwoord daarop blijft in het midden, en dat is alleen maar heel goed. (SK)

No comments: