Monday, April 2, 2012

oud nieuws?

Voor wie het nog niet wist; het forensisch onderzoek naar de moord op Willem van Oranje is afgerond. De moordzaak uit 1584 die iedereen zich uit de lessen vaderlandse geschiedenis herinnert.

Voor de wereldgeschiedenis was het 't begin van een lange terroristische traditie: hij was het eerste staatshoofd ooit die met vuurwapens werd gedood. Hoewel staatshoofd? In de ogen van z'n tegenstanders was hij een vogelvrij verklaarde rebellenleider, Philips II, de koning van Spanje zette een prijs op zijn hoofd.

Ik zag de zaak ergens ten onrechte omschreven als 'cold case', dat zou inhouden dat de zaak nooit is opgelost maar de dader werd op heterdaad betrapt en kwam beroerd aan zijn eind.

De resultaten van het onderzoek werden vlak voor 1 april, onze nationale fopdag, bekend gemaakt. Een ongelukkig gekozen moment, bovendien heette de onderzoeksleider 'van Spanje', een wat verdachte achternaam. Één van de belangrijke uitkomsten is dat Willem van Oranje nooit zijn beroemde laatste woorden kan hebben uitgesproken, hij was te dood om ze uit te spreken en hij was dat vooral te onmiddelijk.

Nu was al bekend dat de staten generaal kort na de moord bijeenkwamen want 'hoe nu verder'? Daarnaast bogen ze zich ook over het probleem dat er geen laatste woorden bekend waren. Korte tijd later beginnen dan toch laatste woorden te circuleren. Eigenaardig. Die laatste woorden zijn bovendien tevens een citaat, iets wat Willem ooit al eens schreef. wonderlijk: iemand die zichzelf al stervende citeert. Daarbij kwam de inhoud de staten generaal verrassend goed uit: 'wees met mij en mijn arme volk' plaatste Willem van Oranje definitief in zijn rol van vader des vaderlands.

Vermoedelijk is dit een klassiek geval van spindokteren. Het onderzoeksresultaat zet dus niet alles op zijn kop maar is slechts een nieuw bewijsstuk. Voor een man met als bijnaam 'de zwijger' levert dit geen reputatieschade op.

B.Logger

No comments: