Monday, July 30, 2012

Alleen winnen telt


Alleen winnen telt / auteur: Johan Bruyneel. Met een voorwoord van Lance Armstrong. En dat is niet verwonderlijk, want  Bruyneel was de ploegleider onder wie Lance 7 keer de Tour de France won.

Een citaat van Armstrong: "Het is simpel, zonder Johan Bruyneel zou ik niet een keer eerste zijn geworden in het eindklassement van de Tour, laat staan zeven keer op een rij." Volgens hem was Bruyneel een genie. Met een ongelooflijk inzicht in de wielrennerij en alles wat daarbij komt kijken.

Zelf begonnen als amateur, overgestapt naar de profs, winnaar van o.a. twee touretappes en drager van het geel voor een dag, besefte Bruyneel op een gegeven moment, dat hij het net niet in zich had om de top te bereiken. Althans, om de Tour te kunnen winnen. En besloot hij om te stoppen met fietsen. Ongeveer op dat moment kwam de vraag van Lance om ploegleider te worden van US Postal. En zo is het gekomen.

Voor wielerliefhebbers een leuk en interessant boek om nog eens na te lezen hoe het allemaal ook alweer ging. Heb dit boek dan ook met veel genoegen gelezen. Beide personen, zowel Armstrong als Bruyneel staan weer erg in de belangstelling van de Amerikaanse dopingautoriteiten. Heeft ie nu wel of niet doping gebruikt, en zo ja wist Bruyneel hiervan? Aan de andere kant, niemand is meer gecontroleerd dan Armstrong, op de meest onverwachte momenten. Zullen we het ooit te weten komen?

No comments: