Tuesday, August 28, 2012

Grant Street

Grant Street / Sonny Landreth. Landreth werd geboren in Mississippi, in 1951. Na enkele jaren verhuisde het gezin naar Louisiana. Het is dan ook niet vreemd, dat in zijn gitaarspel blues, cajun en zydeco-invloeden  te ontdekken zijn. Ik hoorde hem voor het eerst tijdens een concert van John Hiatt, hij was de leadgitarist van de begeleidingsband. Wat me toen direct opviel was zijn prachtige, scheurende slidespel. Daar is ie dan ook bekend mee geworden.

Hij speelde samen met een aantal bekende muzikanten. De al eerder genoemde John Hiatt, maar ook Clifton Chenier, John Mayall, Allen Toussaint en Mark Knopfler. Zijn grote voorbeeld is Robert Johnson, toen hij die voor het eerst beluisterde, viel alles op zijn plek. Citaat: “Eric Clapton, nooit te beroerd voor een complimentje, noemde Sonny Landreth ooit een van de meest onderschatte gitaristen op deze planeet”.

‘Grant Street’ biedt de luisteraar een goede mogelijkheid om Landreth live aan het werk te horen. Het is in 2 avonden opgenomen in the Grant Street Dance Hall, Los Angeles, een favoriete plek van Landreth. Liefhebbers van slidemuziek zullen zeker niet teleurgesteld worden. Ook op de DVD “Crossroads Guitar Festival 2010’ is hij te horen. Dit is een festival dat om de paar jaar georganiseerd wordt door Eric Clapton. Gitaristen en vrienden uit de muziekwereld treden daar belangeloos op, de opbrengsten gaan naar een goed doel. Zeer aan te raden ook.

Monday, August 27, 2012

'Innocent, hoe je van 100% fruit een merk maakt'.


Met humor geschreven boekje vol tips voor wie een eigen bedrijf wil beginnen. De auteurs maken tegelijkertijd reclame voor hun eigen product. Dat doen ze zo sympathiek en grappig dat het mij geen moment ergerde.

Ik ken genoeg mensen die een eigen bedrijfje hebben en/of daarover nadenken. Eerstgenoemden hebben het vaak moeilijk vanwege de crisis, de tweede categorie denkt juist over voor zichzelf beginnen vanwege diezelfde crisis. 

De makers van Innocent benadrukken dat je niet met iets nieuws hoeft te komen, het gaat erom dat je het aantoonbaar beter doet dan je concurrenten. Hun marketing strategieën zijn onorthodox maar succesvol, dit geldt ook voor het personeelsbeleid en waarvoor niet eigenlijk? Het bedrijfje groeide dan ook uit tot een wereldmerk op het gebied van vers geperst fruit. 

B.Logger

Saturday, August 25, 2012

Ipods, ebooks, ebikes ………,


Je kunt de krant (of tijdschrift) niet opslaan of je komt deze woorden tegen, woorden die beginnen met een e of een i.  Elk gadget, elke moderne, hippe toepassing begint er tegenwoordig mee. Denk maar eens aan: imac, ipod, iphone, itunes, ipad, icloud en aan ereader, ebooks, ebikes, econtent, edating en zo zijn er nog veel meer.

Biebblogger is geen voorloper wat betreft die nieuwe toepassingen. Het zal de leeftijd wel zijn. Toen hij echter ooit voor het eerst een ipod kocht, was hij meteen laaiend enthousiast. Zo zeer dat hij nu vindt dat de ipod (naast de fiets) de belangrijkste uitvinding van de laatste 1000 jaar is.

Zijn eerste ipod was er een met een clickwheel, simpel , mooi en erg doordacht. Die heeft op een droevig moment het loodje gelegd en is vervangen door een ipod touch. Al wat minder simpel, kan veel meer, maar nog steeds erg fraai.

Zoals gezegd, Biebblogger is niet de snelste, het duurde dan ook even voordat hij begon aan ebooks.  Eerst op zijn ipod, maar dat was wel erg klein, daarna op de ipad. Het lezen van ebooks heette altijd een totaal andere ervaring te zijn. Je hebt het boek niet in handen, kunt geen bladzijdes omslaan, niet even terugbladeren en weer vooruit. Kortom, je voelt het boek niet, zo redeneerde hij.

Tot hij vorig jaar op vakantie alleen nog maar zijn ipad meenam. Met daarop honderden ebooks. Geen echte boeken dus.  Die ervaring was zo positief, dat hij zijn mening over ebooks drastisch aan het bijstellen is. Het lezen is gewoon een genot. Anders, maar ja, de wereld blijft nu eenmaal niet stilstaan. Hij houdt nog steeds erg van ‘gewone’ boeken, dat blijft, maar die worden nog maar zelden gekocht. Want net als met de muziek (ipod), nemen ook ebooks geen ruimte in, en dat is in zijn thuissituatie een niet uit te vlakken voordeel.

Ten aanzien van ebikes, toch fietsen die Biebblogger hoog heeft zitten, is hij nog niet zover. Het roept nog steeds associaties op van krasse oudjes die hem op een ebike moeiteloos voorbij scheuren.  Het is een soort doping, niet eerlijk en heeft daarom bij hem een negatieve uitstraling. Maar wie weet, komt het ooit zover. Net als bij de ipod en het ebook.  En moet hij dan zijn mening herzien.

Wednesday, August 22, 2012

Inheritance

Inheritance / Adrian Legg. Adrian Legg is voor gitaarliefhebbers een must. Hij speelt eigenlijk alleen  akoestisch maar hoe.......!

Geboren in Londen begon hij eerst hobo te spelen. Gelukkig stapte hij over op de gitaar. Citaat: "Since then, he has established his reputation as a unique and highly technical fingerstyle guitarist with shades of classical, jazz, folk, country, and rock coloring his work". Hij heeft o.a. samengespeeld met Joe Satriani, Steve Vai en Eric Johnson, geen kleintjes onder de gitaristen. Van Satriani is het volgende citaat afkomstig: "He's simply the best acoustic guitar player I've ever heard. I don't know anyone else who can create such a cascade of beautiful notes... Adrian plays like he's got hammers for fingers". Dit compliment komend van Satriani zegt alles.

Ik leerde Adrian Legg kennen toen ik een keer in Londen een pub binnenstapte, terwijl hij daar zat te spelen. Ik zag hem daar spelen, ik zag hem bij verschillende nummers tijdens het spelen snaren omhoog en omlaag draaien (dat moet in een keer goed gebeuren, dat snapt u wel), het was ongelooflijk. Ik was zijn naam allang weer vergeten, toen ik jaren later op de radio een nummer hoorde van een gitarist, die me zeer bekend voorkwam. Daarna is hij bij mij nooit meer uit beeld verdwenen.

Inheritance is een album uit 2004, heerlijk sfeervol, instrumentaal zoals al zijn albums. Er staan geen slechte nummers op, en het maakt eigenlijk ook niet zoveel uit welk album van hem u beluistert. Nogmaals, voor de gitaarliefhebber is dit een echte aanrader, u zult niet teleurgesteld worden.


Tuesday, August 21, 2012

Warm weekend

kelder voor ...


kelder na ...
Verbazingwekkend hoe mensen zich uitgerekend op de warmste dagen van het jaar massaal in files storten. Oorzaak van deze massapsychose is gelegen het ontvluchten van de hitte.
 'If a thousand lemmings do it, it can't be wrong', men verruilt zijn koele huis voor de warme auto om tenslotte te belanden op ons enige boomloze volstrekt schaduwloze landsdeel: het strand ...

Toen ik nog in Vlissingen woonde zat ik binnen 15 minuten fietsen op het strand en aanschouwde daar dagelijks veel leed: gezinnen bepakt en bezakt (want natuurlijk neem je windscherm, oma, koelbox en stoelen mee) ploegend door het hete zand. Wel leuk voor kinderen maar die vermaken zich in principe overal. Voor volwassenen is het zielig.

Als u al ergens heen wil: kies dan voor onze koele bossen. Met een beetje mazzel kunt u op de heen en terugweg de files op de andere weghelft bewonderen. Veel beter is thuisblijven. Doe als ik en ga met een boekje en eigen gemaakte ice tea in de tuin zitten tot het te warm wordt. Toch nog last van dadendrang? Ruim op het warmste deel van de dag de kelder op. Ongetwijfeld het koelste plekje in huis en één keer per jaar moet dat toch gebeuren.

En waarom eten koken in die hitte? Zelfs voor BBQ vond ik het te warm. Ik maakte er een ontspannen saladeweekend van.

B.Logger.

Monday, August 20, 2012

Kostbaar Goed van Grote Pracht : Chinees en Japans exportporselein uit de 17e en 18e eeuw


Kostbaar Goed van Grote Pracht : Chinees en Japans exportporselein uit de 17e en 18e eeuw / auteur: L.C.A.M. Schölvinck. Een mooi, beknopt en zeer leerzaam boekje over porselein uit China en Japan.

Waarom dit boekje? Eigenlijk omdat er nog geen handzame, recente introductie op dat gebied bestond. Zoals veel mensen werd schrijver hiermee geconfronteerd, toen hij bij de verdeling van de inboedel van zijn ouders wat van dit porselein in bezit kreeg. Hij had geen idee van waarde, periode, waar het vandaan kwam e.d. Vandaar een langzaam groeiende behoefte om hier meer van te weten, zich hierin te verdiepen.

Dat is gelukt zoals het verschijnen van dit boekje laat zien. Hoe? Dat leest u in het voorwoord. De schrijver is zelf een gepassioneerd liefhebber en verzamelaar geworden. Hij leidt ons door de geschiedenis van het porselein uit die tijd en illustreert dat met foto's van stukken uit eigen bezit. Bent u na lezing zelf een expert? Nee, zeker niet, daar gaan jaren van studie, ervaring en heel veel porselein kijken en in je handen nemen overheen.

Achterin worden tien aspecten genoemd waar u op letten moet bij aankoop van een object. Het belangrijkste aspect? Koop alleen datgene wat je mooi vindt en boeit. Het boek besluit met een register. Een aanrader voor allen, die in dezelfde situatie als auteur verkeren of gewoon meer willen weten over dit boeiende onderwerp.


Friday, August 17, 2012

Arnhemse Voorleeswedstrijd


De Bibliotheek in Arnhem doet niet alleen mee aan de reguliere Voorleeswedstrijd, maar organiseert speciaal voor kinderen op scholen in aanpakwijken ook de Arnhemse Voorleeswedstrijd. In 2012 vond deze voor de 12e keer plaats.

Alle Arnhemse scholen in aanpakwijken doen hieraan mee en is ieder jaar weer een groot succes. Twee jeugdbibliothecarissen organiseren deze wedstrijd en de Bibliotheek kan hiervoor een beroep doen op OAB gelden.

De halve finales vinden plaats in verschillende Brede Scholen en de finale vindt plaats in de Arnhemse Schouwburg of een theater.

De finale vond dit jaar op 9 mei 2012 plaats in het Posttheater. Zeven finalisten streden daar om de titel Arnhems Voorleeskampioen 2012. Sarah-Noor is Arnhems Voorleeskampioen 2012.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met: Annette Hylkema (a.hylkema@bibliotheekarnhem.nl) en/of Petra Spanjers (p.spanjers@bibliotheekarnhem.nl) van de Bibliotheek in Arnhem.

Tuesday, August 14, 2012

Kinderjury in Arnhem


In Arnhem wordt de Kinderjury actief gepromoot in groep 5 van de basisscholen. In januari ontvangen alle basisscholen een mailing over de Kinderjury. Deze mailing bevat algemene informatie voor de directeur en leerkrachten van groep 5 kunnen intekenen op een kinderjurybezoek voor hun groep. Eén van de jeugdbibliothecarissen komt dan op bezoek in de klas met een speciale kinderjurykoffer.

Allereerst wordt verteld hoe kinderen een echt jurylid worden en daarna wordt een fragment voorgelezen uit drie Kinderjuryboeken. De leerlingen mogen dan kiezen welk boek op school blijft. Dit boek mag de school houden. Het is voor scholen interessant als leerlingen meedoen aan de Kinderjury, want de kinderen maken niet alleen kans op boekenbonnen voor zichzelf, maar ook op de grote schoolprijs van 100 euro, die beschikbaar gesteld wordt door de Arnhemse Kinderboekwinkel. De school mag dan voor dit bedrag boeken uitzoeken voor de schoolbibliotheek.

Eind april haalt de jeugdbibliothecaris de stembiljetten weer op en de kinderjuryleden ontvangen dan een klein cadeautje. Daarna worden alle Arnhemse stemmen geteld en daarmee wordt de Arnhemse Kinderjury Top 10 samengesteld die in mei tijdens het Arnhemse Kinderjuryfeest bekend gemaakt wordt. Alle Arnhemse Kinderjuryleden ontvangen hiervoor een uitnodiging. Tijdens het feest worden ook de namen van de prijswinnaars bekend gemaakt.

Er hebben in 2012 19 leerkrachten van groep 5 ingetekend op een kinderjurybezoek en 375 kinderen hebben hun stembiljet ingeleverd. Voor het Kinderjurybezoek op school wordt een onkostenvergoeding gevraagd van € 30,-. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Bastienne Eijssens (b.eijssens@bibliotheekarnhem.nl).

Monday, August 13, 2012

Rondo Veneziano


Naarmate de boot naderde openbaarde zich de grandeur van Venetië, op dinsdagmorgen 31 juli. De boot voer tot vlak aan het San Marco plein waar we met de trolley over de loopplank de oude stenen betraden. Het paradijs. In de nog toeristvriendelijke zone nuttigden we een cappuccino, waarna een bliksembezoek van 2 uur volgde.

Café Florian met live muziek. Een violiste en pianist die een Italiaans operadeuntje speelden. Tot in je ziel beroerd; dat was raak.
De hemelsblauwe lucht, het azuurblauwe water, waartegen de perzikkleurige gebouwen prachtig afstaken, de zon die schitterde in het wateroppervlak, ach, het is maar een impressie.

De enorme weidsheid, waarin je je op dat moment bevindt, zet zich vast op je netvlies, een beeld dat je nog dagenlang met je meedraagt.
En, ach de hordes toeristen, fotograferend boven en onder je, de onmogelijke warmte -34 graden- die nam ik maar voor lief.

Een stad, deze term doet geen recht, die enorm tot de verbeelding spreekt. Ik ben duidelijk niet de enige die dat vindt. Een inspirerende omgeving. Stel je voor: Op een koele kamer met uitzicht over al dat water, je hoort het zachtjes tegen de gevel klotsen, de zon in je kamer op je bureau, waarachter jij, peinzend, dromend, verrukt van alle indrukken. Die zich uiteindelijk samenballen in een prachtige novelle. Noot: van een nog onbekende schrijfster met Italiaans uiterlijk en verbeeldingskracht.

Saturday, August 11, 2012

De wonderlijke avonturen van R. Meredith Belbin


Belbin klinkt als een hobbitnaam uit 'Lord of the Rings'. Hij is wetenschappelijk onderzoeker, grondlegger van de  Belbintest: daarmee brengt men teamrollen in kaart die mensen vervullen ten opzichte van elkaar. In zijn boek: 'managementteams' 'over succes- en faalfactoren voor teams' beschrijft hij resultaten, onderzoeksvragen en de vooral ook de opzet. Door zijn levendige schrijfstijl snap je hoe zijn onderzoeksteam de ene na de teamrol 'uitvond', tot aan het punt waarop men een redelijk complete rolverdeling in zicht kreeg.

De deelnemers werden vooraf uitgebreid getest, van IQ tot persoonlijkheid en deden vervolgens mee aan simulatiespelen. Zeg maar 'bedrijfje spelen' met een sterk competitieve inslag. De onderzoekers probeerden telkens te voorspellen welk team de beste resultaten zou scoren.

Een eerste uitkomst is slecht nieuws voor de slimmeriken onder ons:  wanneer men de intelligentste mensen bij elkaar zette in een zogenaamd alfateam waren de resultaten ronduit slecht. De succesvolste teams bleken een flinke hoeveelheid efficiënte, praktische nuchtere harde werkers te bevatten. In de volgende reeks simulatiespelen zette men deze zgn 'bedrijfsmannen' samen in één team. Ook dat pakte verrassend slecht uit: analyse wees uit dat men vermoedelijk een creatieveling miste.

Zodoende kwam de zgn 'plant' in beeld. De benaming 'plant' ontstond omdat men die creatievellingen 'implanteerde' in teams, telkens één per team. Dergelijke teams scoorden aantoonbaar beter in het spel. De plant bleek een variant te hebben, degene die steeds overal rondkijkt om ideeen op te doen: 'de brononderzoeker'. Met deze drie rollen in beeld bleek de boel slim bij elkaar houden een volgende succesfactor, zo kwam 'de voorzitter' naar voren: meer visie dan bedrijfsmannen, gaf planten genoeg water en brononderzoekers voldoende ruimte, maar net als bedrijfsmannen: trouw aan opzet en bedoelingen van de firma. Na deze vier rollen ontdekte men dat voor 'relaxte' voorzitters/teams een aanjaag factor van belang is om te winnen, die persoon noemde men de 'vormer'.

Aldus ontdekte men zeven verschillende rollen die allemaal voor- en nadelen hebben en elkaar in een winnend evenwicht dienen te houden.

Belbin zelf lijkt mij een 'superplant', in zijn boeken maakt hij soms wonderlijke uitstapjes zoals naar de ideale vorm van vergadertafels.

B.Logger.

Friday, August 10, 2012

Frankrijk. Waarom vallen ze me altijd op?


Opnieuw oranjekoorts ...


Het zat al tegen met het WK voetbal, vervolgens bij de tour de France. Niet verwonderlijk dat er enig rumoer dreigde te ontstaan over alweer achterblijvende resultaten op de Olympische spelen. 

Zozeer dat het NOC lid Prins Willem-Alexander zich genoodzaakt zag hierop te reageren. Het rumoer verstomde want inmiddels staat Nederland op een goeie dertiende plaats. Nee dan die arme Belgen, zij hink-stap-springen ergens in de veertig!

Ondertussen verklaarde het NOC*NSF in een rapport dat het niet goed gaat met topsport in Nederland vergeleken met andere landen, zou het toeval zijn dat dit rapport tijdens de Olympische spelen uitkomt? Hun conclusie lijkt me sowieso onjuist: wanneer je uitgaat van het aantal inwoners per land en dit deelt door het aantal gewonnen medailles per land doet Nederland het steengoed.

Op de achtergrond speelt natuurlijk die grote droom: Olympische spelen in Amsterdam 2028

B.Logger

Wednesday, August 8, 2012

slow motion


Ik viel en herkende de pijn meteen: gekneusde rib. Duurt een paar weken, zaak is in beweging te blijven zonder je te belasten. 

Dat betekent dat ik ineens alles met aandacht moet doen. Het mag ook zonder aandacht maar dan schiet het me meteen weer te binnen ... en in de rug.

Met aandacht: ik zit op de bank, kat zit voor op de vloer en mauwt zachtjes: hij wil op schoot. Zielig, hij heeft tegenwoordig verlammingsverschijnselen, daarom staat er kistje naast de bank als 'kattenopstapje' hij klimt erop en mauwt opnieuw, indringend nu. 

Ik buig me voorover, til hem naar mij toe en ... ai ... dat was dus de verkeerde til techniek ... altijd met twee handen en vanuit de onderrug !

Verplicht onthaasten: mijn gemiddelde loopsnelheid veranderde in een kalme tred, alsof ik alle tijd van de wereld heb. Ik groet meer mensen omdat ik er meer zie. Rennen om een trein te halen is er even niet bij. Kortom: een ander leven.


 B.Logger.

Tuesday, August 7, 2012

Cloud computing



Wat is cloud computing eigenlijk precies? Een vraag die bij me opkwam toen ik een artikeltje las over dit fenomeen. Het ging in dat verband over de negatieve gevolgen van cloud computing.

Ik hanteer hier maar even de definitie van Wikipedia: “Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals elektriciteit uit het lichtnet”.  Bij cloud computing hoeven software, data e.d. niet meer op je eigen PC of laptop te staan, ze zijn ergens op een computer (of meerdere computers) in de wolk opgeslagen. Je maakt via internet en inloggegevens verbinding met de wolk en kunt dan beschikken over de inhoud ervan. Een simpel principe.

Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld met informatie, die jezelf in de cloud zet? Apple mede-oprichter Steve Wozniak voorziet hier op niet al te lange tijd problemen. Je verliest namelijk de controle over je eigen content. Even een citaat: “In veel gevallen komen de rechten over de bestanden die bij een clouddienst worden opgeslagen te liggen bij de aanbieder van de dienst”. Dat is wel iets om even over na te denken, voordat je allerlei informatie in de cloud zet. U vindt het volledige artikel bij Techzine.

Of het werkelijk zo’n vaart zal lopen? De toekomst zal het uitwijzen, het kan best zijn (dat denk ik) dat er betere juridische voorwaarden zullen komen, waaraan zowel aanbieders van cloudservices als gebruikers zich moeten houden. Het is wel  te verwachten dat cloud computing groeit, een blijvertje is, want het is toch wel supermakkelijk om met al je hardware (laptop, tablet e.d.) altijd en overal bij je gegevens te kunnen.

Monday, August 6, 2012

Einsteins koelkast

Einsteins koelkast / auteur: Rene Schils. Leuk boek waarin minder bekende uitvindingen en ontdekkingen van wereldberoemde wetenschappers voor het voetlicht komen. Het zijn niet de minsten: namen als Darwin, Dalton en Curie Maxwell komen voorbij.

Sommigen hielden zich met verrassend andere dingen bezig dan waar zij beroemd mee werden. Het sterk verbeterde ontwerp voor een koelkast van Einstein is het meest opmerkelijk. Het apparaat voldeed wel maar maakte een geluid dat aan een jakhals deed denken. Om die reden is het nooit wat geworden. Van iedere wetenschapper wordt ook de hoofduitvinding beschreven.

 Ik mis Isaac Newton als de uitvinder van het kattenluikje, een bijna ontroerende, lieve uitvinding. De werking heeft zijdelings iets met zwaartekracht te maken. Het verhaal blijft opduiken op internet, maar de claim is helaas omstreden en zal om die reden niet in het boek zijn opgenomen.

Friday, August 3, 2012

Thinking is the best way to travel


Ik reisde soms veel en ver: één keer zelfs twee maanden achtereen maar ook een hele mooie reiservaring beleefde ik ooit thuis.

Ik had even geen geld om op vakantie te gaan: mijn toen nog toekomstige ex vriendin ook niet,  we besloten daarom ons tentje maar in mijn studentenkamer op te zetten.

We draaiden wereldmuziek, aten 'buitenlands' omringden ons met reisgidsen en boeken over verre vreemde landen en hadden zelfs een 'hoe en wat' taalgids in het Turks als ik mij goed herinner. Dagelijks kwamen er wel wat vrienden en of medestudenten langs en het was iedere avond feest!

Met onnavolgbare groet B.Logger.

Wednesday, August 1, 2012

De lange twintigste eeuw


De lange twintigste eeuw / auteur: Pieter Caljé en Jaap den Hollander. Een lezenswaardig boek dat de wereldgeschiedenis doorneemt en ook de verschillende opvattingen hierover aanstipt. De twintigste eeuw van deze auteurs begint, met redenen omkleed, al in 1870 en duurt per herdruk telkens langer.

Daarmee bedienen ze hun tijdgenoten voortreffelijk maar de twintigste eeuw duurt volgens Caljé en Hollander inmiddels 140 jaar. Was het beginpunt al aan de vroege kant, het eind begint zo langzamerhand zoek te raken.

Ik snap hun overwegingen en de 'eeuwlengte' tast de kwaliteit van het boek niet aan: de echte periodisering zullen historici pas over 100 jaar kunnen maken. Ik ben heel benieuwd, jammer dat ik er niet meer bij zal zijn. Mogelijke uitslag: de korte twintigste eeuw, van 1914 tot 1990, ingeluid door een wereldoorlog in twee bedrijven (wat we nu als twee wereldoorlogen beschouwen) met de koude oorlog en de dekolonisatie als nasleep.