Tuesday, August 7, 2012

Cloud computingWat is cloud computing eigenlijk precies? Een vraag die bij me opkwam toen ik een artikeltje las over dit fenomeen. Het ging in dat verband over de negatieve gevolgen van cloud computing.

Ik hanteer hier maar even de definitie van Wikipedia: “Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals elektriciteit uit het lichtnet”.  Bij cloud computing hoeven software, data e.d. niet meer op je eigen PC of laptop te staan, ze zijn ergens op een computer (of meerdere computers) in de wolk opgeslagen. Je maakt via internet en inloggegevens verbinding met de wolk en kunt dan beschikken over de inhoud ervan. Een simpel principe.

Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld met informatie, die jezelf in de cloud zet? Apple mede-oprichter Steve Wozniak voorziet hier op niet al te lange tijd problemen. Je verliest namelijk de controle over je eigen content. Even een citaat: “In veel gevallen komen de rechten over de bestanden die bij een clouddienst worden opgeslagen te liggen bij de aanbieder van de dienst”. Dat is wel iets om even over na te denken, voordat je allerlei informatie in de cloud zet. U vindt het volledige artikel bij Techzine.

Of het werkelijk zo’n vaart zal lopen? De toekomst zal het uitwijzen, het kan best zijn (dat denk ik) dat er betere juridische voorwaarden zullen komen, waaraan zowel aanbieders van cloudservices als gebruikers zich moeten houden. Het is wel  te verwachten dat cloud computing groeit, een blijvertje is, want het is toch wel supermakkelijk om met al je hardware (laptop, tablet e.d.) altijd en overal bij je gegevens te kunnen.

No comments: