Saturday, August 25, 2012

Ipods, ebooks, ebikes ………,


Je kunt de krant (of tijdschrift) niet opslaan of je komt deze woorden tegen, woorden die beginnen met een e of een i.  Elk gadget, elke moderne, hippe toepassing begint er tegenwoordig mee. Denk maar eens aan: imac, ipod, iphone, itunes, ipad, icloud en aan ereader, ebooks, ebikes, econtent, edating en zo zijn er nog veel meer.

Biebblogger is geen voorloper wat betreft die nieuwe toepassingen. Het zal de leeftijd wel zijn. Toen hij echter ooit voor het eerst een ipod kocht, was hij meteen laaiend enthousiast. Zo zeer dat hij nu vindt dat de ipod (naast de fiets) de belangrijkste uitvinding van de laatste 1000 jaar is.

Zijn eerste ipod was er een met een clickwheel, simpel , mooi en erg doordacht. Die heeft op een droevig moment het loodje gelegd en is vervangen door een ipod touch. Al wat minder simpel, kan veel meer, maar nog steeds erg fraai.

Zoals gezegd, Biebblogger is niet de snelste, het duurde dan ook even voordat hij begon aan ebooks.  Eerst op zijn ipod, maar dat was wel erg klein, daarna op de ipad. Het lezen van ebooks heette altijd een totaal andere ervaring te zijn. Je hebt het boek niet in handen, kunt geen bladzijdes omslaan, niet even terugbladeren en weer vooruit. Kortom, je voelt het boek niet, zo redeneerde hij.

Tot hij vorig jaar op vakantie alleen nog maar zijn ipad meenam. Met daarop honderden ebooks. Geen echte boeken dus.  Die ervaring was zo positief, dat hij zijn mening over ebooks drastisch aan het bijstellen is. Het lezen is gewoon een genot. Anders, maar ja, de wereld blijft nu eenmaal niet stilstaan. Hij houdt nog steeds erg van ‘gewone’ boeken, dat blijft, maar die worden nog maar zelden gekocht. Want net als met de muziek (ipod), nemen ook ebooks geen ruimte in, en dat is in zijn thuissituatie een niet uit te vlakken voordeel.

Ten aanzien van ebikes, toch fietsen die Biebblogger hoog heeft zitten, is hij nog niet zover. Het roept nog steeds associaties op van krasse oudjes die hem op een ebike moeiteloos voorbij scheuren.  Het is een soort doping, niet eerlijk en heeft daarom bij hem een negatieve uitstraling. Maar wie weet, komt het ooit zover. Net als bij de ipod en het ebook.  En moet hij dan zijn mening herzien.

No comments: