Monday, August 20, 2012

Kostbaar Goed van Grote Pracht : Chinees en Japans exportporselein uit de 17e en 18e eeuw


Kostbaar Goed van Grote Pracht : Chinees en Japans exportporselein uit de 17e en 18e eeuw / auteur: L.C.A.M. Schölvinck. Een mooi, beknopt en zeer leerzaam boekje over porselein uit China en Japan.

Waarom dit boekje? Eigenlijk omdat er nog geen handzame, recente introductie op dat gebied bestond. Zoals veel mensen werd schrijver hiermee geconfronteerd, toen hij bij de verdeling van de inboedel van zijn ouders wat van dit porselein in bezit kreeg. Hij had geen idee van waarde, periode, waar het vandaan kwam e.d. Vandaar een langzaam groeiende behoefte om hier meer van te weten, zich hierin te verdiepen.

Dat is gelukt zoals het verschijnen van dit boekje laat zien. Hoe? Dat leest u in het voorwoord. De schrijver is zelf een gepassioneerd liefhebber en verzamelaar geworden. Hij leidt ons door de geschiedenis van het porselein uit die tijd en illustreert dat met foto's van stukken uit eigen bezit. Bent u na lezing zelf een expert? Nee, zeker niet, daar gaan jaren van studie, ervaring en heel veel porselein kijken en in je handen nemen overheen.

Achterin worden tien aspecten genoemd waar u op letten moet bij aankoop van een object. Het belangrijkste aspect? Koop alleen datgene wat je mooi vindt en boeit. Het boek besluit met een register. Een aanrader voor allen, die in dezelfde situatie als auteur verkeren of gewoon meer willen weten over dit boeiende onderwerp.


No comments: