Tuesday, January 8, 2013

Storytelling in 12 stappen ... op reis met de held

Storytelling in 12 stappen.....op reis met de held / auteur: Mieke Bouma. Het afgelopen familieweekend mocht ik een 'bedtijdverhaal' vertellen voor alle leeftijden, van 3 tot 90 jaar. Ik koos voor een sprookjevorm: te beginnen met 'er was eens' en eindigend met 'ze leefden nog lang en gelukkig'. Het leek mij de enige oplossing want spannend, maar niet te, voor de kleintjes. En vele knipogen naar de volwassenen.

Het vertellen van verhalen is zo oud als de mensheid. De zeef van het menselijk geheugen zorgde ervoor dat de meest aansprekende bewaard bleven. Joseph Campbell (1904 1987) hoogleraar mythologie bracht de structuur die deze verhalen gemeen hebben in kaart.

Met 'Storytelling in 12 stappen' volgt Bouma deze autoriteit op de voet. En terecht, het resultaat is een bruikbaar en leuk boek voor iedereen die zich met verhalen bezig houdt of daar belang in stelt.

Mogelijk maakt het boek of deze bespreking je nieuwsgierig naar de denkwijze daarachter. Lees dan 'de held met de duizend gezichten' van Campbell zelf.

No comments: