Wednesday, January 23, 2013

3D printers


De eerste 3D printshop in Nederland opent deze maand haar deuren te Haarlem.

Ach ja Haarlem, mooi stadje, op 20 september 1839 kwam daar Nederlands eerste trein aan vanuit Amsterdam. Er bestond veel scepsis over deze moderniteit maar rond 1900 was de trein het belangrijkste vervoermiddel.

Met 3D printers kan men 3 dimensionale voorwerpen uitprinten. Het staat nog in de kinderschoenen: het productieproces verloopt traag maar gestaag omdat het voorwerp laag voor laag opgebouwd wordt door de printer. Het werkt met grote precisie, daarom wordt het al gebruikt voor schaalmodellen (architectuur) en bijvoorbeeld sieraden. Ik ben benieuwd wat 3D printen voor ons gaat betekenen.

Volgt na de digitale revolutie opnieuw een industriƫle revolutie? Staat er over een paar jaar een 3D printer bij de Blokker en de Marskramer waarmee u dat gesneuvelde theekopje kunt laten bijmaken dat niet meer op voorraad is? Of wat daar zelfs nooit verkocht werd? Gaat de maakindustrie wereldwijd op de schop en daarmee de vervoersbewegingen in de wereld?

Het lijkt me voorstelbaar dat alleen nog ruwe grondstoffen over de wereld vervoerd worden. Eindproducten worden dan lokaal gemaakt met behulp van superprinters, kleine en grote. Afname van vervoersbewegingen is heel goed voor het milieu. Anderzijds: arbeiders in lage lonen landen kunnen het schudden omdat alle maakindustrie 'back to local' is. Ook de containerhavens in Rotterdam krimpen. Een moderne 'vissersvloot' zeeft ondertussen plasticdeeltjes uit de oceanen, ideaal als ruwe grondstof. 'Mensch durf te dromen!'

B.Logger

1 comment:

Margjot said...

Mooi Verhaal, ik zie het helemaal gebeuren !