Friday, September 10, 2010

Dieren op wielen ....

Exoten (planten en diersoorten van buiten) komen ons land binnen! De redenen lopen uiteen: exotische huisdieren zoals schildpadjes, kikkers, vogels, eekhoorns waarvan de eigenaar genoeg heeft worden domweg buiten gezet. Via internationaal handelsverkeer, dat is geen recente ontwikkeling: via de schepen van de VOC en de WIC (onderaan de scheepsromp) werd er van alles onbedoeld meegevoerd. Hetzelfde geldt voor oude handelswegen, marskramers en ander volk namen zaden mee in hun kleren onder hun schoeisel.

Anders is dat het klimaat momenteel opwarmt, dat zorgt ervoor dat nakomelingen van deze exoten zich thuis voelen en daarmee hebben we dan definitief een nieuwe diersoort of plantensoort....

Nu heeft ook de bandenmug heeft haar entree in Nederland gemaakt. Volgens deskundigen verspreidt ie nare ziekten en dient dus met kracht bestreden te worden. Wat ik pas echt bijzonder vind: het beestje legt haar eitjes in de natte profielen van autobanden (en kwam dus via autobanden ons land binnen) Bestaat deze mug dan sinds er autobanden zijn? Een relatief nieuwe diersoort, die nu ons land aandoet? Nee, vroeger zal ze haar eitjes in minuscule waterplasjes afgezet hebben. Maar de verspreiding van de soort gaat nu oneindig veel sneller dankzij 'internationale banden'.

Met ronde groet B.Logger

No comments: