Saturday, September 11, 2010

Grace around the world

Grace around the world (DVD) / artiest: Jeff Buckley. Het nummer Hallelujah, geschreven door Leonard Cohen in de jaren zeventig, is in een uitvoering door Jeff Buckley aan een opmars bezig. Opmerkelijk, omdat deze singer/songwriter in 1997 is overleden op 31-jarige leeftijd. Het nummer werd door Jeff Buckley rauwer gezongen, en dat geeft het toch heel melancholieke lied zijn eigen charme.

Op de DVD staan twee uitvoeringen van dit nummer: een studio-uitvoering, prachtig in sfeervol sepia gefilmd met grotendeels alleen het gezicht van Jeff in beeld met de grote microfoon. Daarnaast is er een uitvoering tijdens een live-concert in Japan in 1995, een uitvoering die iets meer vrijheid neemt ten opzichte van het origineel van Cohen maar ook hier bijna breekbaar over het voetlicht wordt gebracht. Een groot contrast met door Buckley zelf geschreven, stevige rocknummers, zoals Grace.

Op de DVD staat een compilatie van de life-opnamen van de Grace-cd in verschillende plaatsen, enkele MTV-opnamen, de videoclip van Hallelujah en delen van interviews met Jeff Buckley.

Volgens de critici een kritiekloze documentaire, maar wel een mooie gelegenheid om meer over deze veel te vroeg gestorven singer/songwriter te weten te komen en zelf te beoordelen of hij inderdaad live meer tot zijn recht kwam dan in de studio.

No comments: