Wednesday, September 29, 2010

Soldaten huilen niet

Soldaten huilen niet / auteur: Rindert Kromhout. In de voetsporen van zijn beroemde tante, Virginia Woolf, schrijft Quintin Bell een boek over zijn broer Julian Bell. Deze ontwikkelt zich tot communist in de tijd van het opkomend fascisme en communisme van de jaren ’20 en ’30 van Europa.

Het boek wordt verlevendigd door de zeer kleurrijke personages uit de Bloomsbury groep, een groep Londense kunstenaars waarin Virginia en haar zus Vanessa, schilderes, een centrale rol spelen.

Julian en Quentin groeien op in deze warme en creatieve omgeving, waarbij ze leren zelf hun mening te vormen en te staan voor waar ze in geloven. Julian maakt dit waar door ten strijde te trekken als Britse oorlogsvrijwilliger in de Spaanse burgeroorlog. Quentin, de ik-persoon, geeft hier invulling aan door een boek te schrijven over zijn broer en de Bloomsbury groep ‘Soldaten huilen niet.’

Deze groep kunstenaars heeft een buitenverblijf op het platteland van Engeland, Charleston, waar zij raar aangekeken worden door de plattelandsbewoners vanwege hun levensstijl.
Pas wanneer Julian door een bomaanslag in Barcelona om het leven komt, worden de Bloomsburyleden gezien als één van hen en uiteindelijk geaccepteerd.

Rindert Kromhout, de schrijver van het boek, kwam op één van zijn reizen door Engeland bij toeval terecht in huize Charleston, raakte gefascineerd door dit excentrieke onderkomen en haar bewoners en verrichtte diepgaand onderzoek naar de leden van de Bloomsbury groep. Dit staat met een literatuurlijst opgenomen achterin het boek. Voor Virginia Woolf fans is het perspectief van het neefje heel boeiend om vanuit te lezen Het boek is extra leuk omdat je via Quentin Bell inzicht krijgt in wat schrijftechnieken.

No comments: