Tuesday, July 5, 2011

Charles Schneider: Le Verre Français, Charder, Schneider

Charles Schneider: Le Verre Français, Charder, Schneider / auteur: Charles Schneider. Charles Schneider was een Franse glaskunstenaar. We kennen waarschijnlijk allemaal wel namen als Daum, Gallé en LaLique, groten op het gebied van het maken van kunstglas of sierglas (en sieraden). Schneider hoort absoluut in datzelfde rijtje thuis.

Terwijl de andere drie hoofdzakelijk om hun Art Nouveau stijl bekend geworden zijn, werkte Schneider in een iets latere periode, de Art Deco tijd en stijl. Hoewel hij wel degelijk Art Nouveau invloeden in zijn werk laat zien.

Het boek begint met een voorwoord van de kleinzoon, waarna de familiegeschiedenis uit de doeken gedaan wordt. Vervolgens wordt het bedrijf beschreven: Le Verrerie Schneider.

De glaswerkenfabriek van Schneider heeft stormachtige ontwikkelingen doorgemaakt. En dieptepunten gekend in tijden van oorlog en economische depressie. Ze konden alleen maar overleven door over te gaan op de productie van gebruiksglas of bijvoorbeeld glas voor ziekenhuizen. En door sterk in te krimpen. Voor kunstglas was dan geen markt. Wel bleef Schneider ontwerpen maken, die veelal op een ander moment uitgevoerd werden. Grappig om te lezen is dat ze bijvoorbeeld nooit wat aan marketing gedaan hebben. Gezien het succes van hun glas zou je dit niet verwachten.
Er zijn twee lijnen in zijn werk te onderscheiden: De lijn "Le Verre Français" en de lijn "Schneider". Deze komen uitgebreid aan bod. Ook zijn alle verschillende signaturen in het boek te vinden. De teksten zijn in het Duits, Frans en Engels.

Bovenal is "Charles Schneider" echter een ‘kijkboek', een groot deel (250 pagina's) van dit boek wordt namelijk ingenomen door (prachtige) illustraties. Over smaak valt niet te twisten, natuurlijk niet, en niet alles is even mooi, maar ik heb al bladerend en lezend genoten van dit boek. Een echte aanrader.

No comments: