Wednesday, July 20, 2011

Niet vies van visie ... van bibliotheekwereld naar wereldbibliotheek

Niet vies van visie ... van bibliotheekwereld naar wereldbibliotheek

Behalve bibliotheken raken ook boekhandels en uitgevers in de rode cijfers, in mijn vorige bijdrage schreef ik over de mogelijkheden van E books. Een vervolgvraag is waar dit toe gaat leiden voor de betrokkenen? Wanna see the future?

Uitgevers van E books hebben geen distributiepunten nodig. U bestelt online een E book, na betaling plaatst u het rechtstreeks op uw E reader, tegen die tijd een flinterdun A4 formaat dingetje. Vermoedelijk stevig beveiligd tegen illegaal copieren.

Opties: u leent, uw boekbestand is in dat geval na x weken niet meer te openen, u koopt en blijft beschikken over het boekbestand. Tussenvorm: u stelt de beslissing uit, leent eerst, vervolgens beslist u tot koop over te gaan of niet.

In geval van koop kunt u in principe uw boekbestand aan een andere particulier lenen. Zo gaat het in ieder geval met gedrukte boeken: ik heb een leuk boek in huis en leen dat aan mijn broer. Mogelijk proberen uitgevers hier een spaak in het wiel steken want dit is niet in hun belang. Toch is deze ontwikkeling vermoedelijk niet helemaal tegen te houden: je kunt bijvoorbeeld domweg een week je E reader aan een ander geven.

Een uitgever van E books wil uiteraard zijn producten stevig in de markt zetten. Boekhandels en bibliotheken blijven nog lang de 'uitgelezen' plekken om reclame te maken voor hun producten. Daarnaast blijven er mensen die hun boek in een geprinte versie wensen: in overlevende boekhandels en bibliotheken wordt een razendsnelle 'print on demand' machine geplaatst. 'binnen een uur is uw boek ontwikkelt' zoals vroeger foto's bij de HEMA. Uw boek kan genaaid of ingebonden worden. U kunt zelf lettertype en grootte bepalen (Wel sneu voor Groot letterboek uitgeverijen)

Als bovenstaande klopt kunnen op termijn boekhandels bibliotheken copyshops tot een nieuw type instelling samensmelten. Ik noem 't de bibliotheekshop (werktitel) Zo'n shop combineert verschillende sterke kanten: boekhandels zijn handiger in marketing, bibliotheken beantwoorden beter specifieke zoekvragen en adviseren objectiever op maat, copyshops zijn beter in het printproces.

Welkom in deze nieuwe wereld! Naast snelle downloads (sneller dan bij u thuis) en print on demand biedt een bibliotheekshop ook studiefaciliteiten, plek voor ontmoeting (met catering) en voor culturele activiteiten. Waar bibliotheken, boekhandels, culturele instellingen en horeca verdwenen verschijnen ze rond 2022 opnieuw ...

Met optimistische groet B.Logger

No comments: