Monday, July 25, 2011

'De zeester en de spin' Ori Brafman & Rod A Beckstrom

Nee dit is absoluut geen jeugdboek zoals de titel misschien doet vermoeden.

In dit boek vergelijken de auteurs in een makkelijke verteltrant traditionele organisaties met moderne netwerkorganisaties.
Traditionele, centraal aangestuurde organisaties, de spinnen, hebben een kop. Netwerkorganisaties zijn als zeesterren, koploos, decentraal en ietwat ongeorganiseerd. De vijf armen van een zeester verrichten dezelfde taken.

Aan de hand van vele oude en nieuwe voorbeelden, van muziek industrie tot Apache indianen wordt uitgelegd wat netwerk organisaties sterk maakt.
Het beeld: snij een zeester een arm af of snij 'm desnoods doormidden, die delen ontwikkelen zich weer tot nieuwe complete zeesterren. Dit in tegenstelling tot een spin. Die is veel kwetsbaarder.

Het boek besluit met zgn. hybride organisaties, die hebben zeester-kenmerken maar waar nodig voor de klant ook spin-kenmerken. Ik vermoed dat de hybride vorm de toekomst heeft. De ondertitel 'de onstuitbare kracht van organisaties zonder leider' klopt niet. Het gaat veeleer om een nieuw type leiderschap: de katalysator. Zijn/haar eigenschappen komen uitgebreid aan de orde.

B.Logger

No comments: