Wednesday, June 20, 2012

Het kwaad in jezelf II


'In ieder normaal mens kan een monster schuilen'. Dat is waar en onder omstandigheden begaat iedereen vreselijke daden.

Ooit werkte ik met echte daders met echte persoonlijkheidsstoornissen: TBSers. Een aantal van hen oogde verrassend normaal, anderen zou je liever niet in een donker steegje tegenkomen.

In tegenstelling tot gemiddelde bajesklanten behoorden onze patiĆ«nten zelden of nooit tot een misdaadnetwerk. Al kwam ik er ooit een mislukte Hell’s Angel tegen (hij werd niet toegelaten) en ook iemand die zich tevergeefs bij het vreemdelingenlegioen aanmeldde:

De rij van kleine drugsdealers (zeg maar een soort ZZPers) onder onze populatie die hun eigen klanten of andere handelaren beroofden of vermoorden was daarentegen lang. Het vermoorden van je klanten of leveranciers is zoals bekend niet goed voor je business.

Dit geldt ook voor criminele business. Je krijgt al snel een minder goede reputatie en mag niet meer meedoen met de anderen. 

Een misdaadnetwerk is toch ook een soort van bedrijfsorganisatie: zulke moorddadige medewerkers willen je als 'boevenbaas' echt niet om je heen hebben: niet mee samen te werken en diep onbetrouwbaar!

B.Logger

No comments: