Monday, June 18, 2012

Het plantaardig bewind




Transitiesteden, een klant die informatie over dit onderwerp zocht was zo vriendelijk het mij uit te leggen: het idee is steden in allerlei opzichten duurzamer te maken, bijvoorbeeld qua energiegebruik (denk aan zonnepanelen) maar ook wat betreft voedselvoorziening (denk aan stadsboeren) Opmerkelijk: het concept sluit in zekere zin aan bij de middeleeuwse steden.


Deze beweging begon ooit in Groot Brittannië en vertakt zich inmiddels over de hele wereld ontdekte ik via internet. Vertakken is een mooi woord in dit verband, het lijkt mij meer een organisme dan een organisatie. Het ademt misschien een enorm kaboutergehalte (Small is beautifull) maar ondertussen gaat de week van de architectuur 2012 maar mooi over 'voedsel en de stad' met een zekere nadruk op stadslandbouw.

Maatschappelijke ontwikkelingen beginnen soms bij kleine clubjes visionairen, het zou me niets verbazen wanneer een aantal van hun ideeën over tien twintig jaar doodgewoon zijn. Ik zou niet weten waarom alle gebouwen met een plat dak op den duur niet van zonnepanelen voorzien kunnen worden. Met onafwendbaar stijgende energiekosten zal dat vanzelf een realiteit worden. 

Een stapje verder is misschien de stadslandbouw. Het lijkt mij mooi daar braakliggende bouwterreinen voor te gebruiken. Als de grond te slecht is kun je er een tijdelijk park van maken. De omgeving ligt er minder verrommeld bij, geen enge hangplekken, buurtbewoners tevreden, wie wil kan een stukje moestuin huren? Grote betonvlakten (pleinen) kunnen 's zomers ongekend heet worden, te veel aaneengesloten asfalt en beton zorgen ook voor wateroverlast als het veel regent. Op zorgvuldig uitgekiende plekken kunnen stadsboeren permanent aan de gang of parkjes ingericht worden. Resultaat: minder snikhete pleinen, minder wateroverlast en meer groen in de stad. 

Vooral verbouw van groenten kan efficiënt en winstgevend zijn, verse groenten zijn relatief duur en vaak niet echt vers: het wordt over grote afstanden aangevoerd. Als je locaal produceert zijn groenten altijd plukvers en worden vervoerskosten uitgespaard. 

Tegenstellingen tussen 'globalisten' en 'anti globalisten' zullen op den duur gezond overwoekerd te worden door dit 'anders globalisten'.  

B.logger



No comments: