Wednesday, June 27, 2012

rampjaar 1672 (luisterboek / radiodocumentaire)


De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden beleefde haar gouden eeuw maar was in alle mogelijke opzichten verdeeld. In 1672 werd ze aangevallen door Engeland, Frankrijk, Munster en Keulen.

'Rampjaar 1672' is niet de voorgelezen versie van de gelijknamige bestseller van Luc Panhuysen, hij is wel één van de samenstellers.
Het resultaat komt dicht in de buurt van een moderne versie van de klassieke hoorspelvorm. De stemmen spreken in dit geval niet met elkaar, maar na elkaar. En wat voor een stemmen: aloude 'hoorspel kern' leden, beroemde acteurs, oud nieuwslezers, kortom: een feest der herkenning.  Enne de enige 'amateur': Job Cohen in de rol van de burgemeester!

Rode draad vormt de briefwisseling tussen een echtpaar en hun zoon: Margaretha van Turnor, haar man Baron Godard Adriaan van Reede en hun zoon Godard jr, de adelijk bewoners van het kasteel van Amerongen. Ieder heeft een eigen perspectief: Margaretha staat er alleen voor, ze ziet zich gedwongen de wijk te nemen naar het westen, haar man verblijft de hele periode in Duitsland vanwege een diplomatieke missie, hun zoon is kolonel in het leger. Margaretha is een gouden bron: ze beschrijft eigen zorgen en beslommeringen maar heeft ook een scherp oog voor wat er om haar heen gebeurd. 

De briefwisseling wordt afgewisseld met andere bronnen: getuigenverslagen, krantenberichten, officiële mededelingen en zelfs preekfragmenten. (en preken konden ze in die tijd) De fragmenten zijn goed gekozen en geven samen een beeld van dit inderdaad rampzalige jaar.

B.Logger

No comments: