Friday, June 29, 2012

Leesbevordering: lees je vrij I


In Brazilië krijgen gedetineerden strafvermindering wanneer ze een boek lezen en daar een foutloos verslag over weten te schrijven. Het tarief is 4 dagen vermindering per boek met een maximum van 48 dagen.

Ik zie het al voor mij: Gomez, de intellectueel van de gevangenis te Sao Paulo, fijngebouwd met brilletje, een opvallende verschijning tussen de breedgeschouderde zware jongens. Hij wordt regelmatig in elkaar gemept, zit wegens oplichting en werkt in de gevangenisbieb.

Op de luchtplaats komt Juan naast hem lopen, hij probeert dit onopvallend te doen, dat valt niet mee met z'n 1 meter 90, dikke pens en al zijn tatoeëringen.
'Pssst .... Gomez, Gomez doe mij een verslag ... anders ...' met een enthousiaste glimlach maakt hij de veelbetekenende beweging langs de halsstreek.

Een week later heeft Juan zijn eerste strafverkorting binnen. De directie is stomverbaasd van het gloedvolle betoog dat Juan hield over ‘Wuthering Heights’ naar aanleiding van zijn foutloze verslag waarbij hij en passant ook een vergelijking maakte tussen het oeuvre van de gezusters Bronte.
Men heeft Juan nog nooit met een boek in handen gezien en daarbij heeft hij het IQ van een kamerplant.

Het gaat Gomez voor de wind. In zijn dure maatpak is hij de held van de luchtplaats, hij heeft inmiddels het meesterwerk 'lees een boek in een uur' gelezen en brengt hele dagen geconcentreerd lezend door achter zijn balie. Zijn biebadministratie laat een opmerkelijke stijging zien van het aantal leden en uitleningen. In zijn avonduren schrijft hij op cel verschillende varianten van dezelfde boekverslagen waarbij hij nu ook rekening houdt met het taalgebruik en niveau van de lezer. En Juan? Juan is tegenwoordig zijn personal guard. 

B.Logger

1 comment:

Anonymous said...

Thanks , I have just been searching for information
approximately this subject for ages and yours is the greatest I have discovered till now.
However, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to the source?


Here is my weblog - male masturbation