Friday, June 1, 2012

van Boek naar Ebook

Deze bibliotheek schaft eBooks aan. Een bewuste keuze: wij willen klanten bedienen die een eReader aanschaffen en anderen attenderen op de mogelijkheden die dit biedt.


De eerste en beste toepassing lijkt mij voorlopig uw vakantie: geen gesjouw met boeken, u neemt slechts uw eReader of tablet mee met daarop een gids over uw reisbestemming en een paar leuke leesboeken. U kunt ze vooraf uploaden via de website van de bibliotheek.

Haastig vertrokken? U kunt ook met een 'lege eReader' op vakantie om deze vervolgens in uw land van bestemming via de website te vullen. In Frankrijk lijkt mij dat goed te doen, te Burkina Fasso zal uploaden wellicht mislukken. Daarbij kan ik nu al vertellen dat er domweg nog geen E reisgids bestaat van dit fascinerende land noch van haar hoofdstad Ouagadougou.

Al zal er nog lang en breed van papier gelezen worden, digitalisering, en daarbinnen het concept eBooks, heeft beslist de toekomst. Voor komende jaren is op het gebied van kennisoverdracht (cursusboeken, informatieve boeken) een wereld te winnen. Die ontwikkeling is al volop in gang. Veel naslagwerken en wetenschappelijke tijdschriften zijn digitaal te raadplegen en verschijnen vaak al niet meer op papier.

Op den duur zal dit de aanblik van bibliotheken veranderen. Samen met een andere maatschappelijke ontwikkeling: toenemende behoefte aan plekken om rustig te kunnen lezen en studeren, voorzie ik steeds minder boekenkasten en steeds meer tafels en stoelen, studiecabines etc. Daarmee verschuift het bestaansrecht van bibliotheken terug naar haar beginperiode: de openbare leeszaal.

Met vooruitziende groet: B.Logger.

No comments: