Wednesday, April 28, 2010

Heroines

Heroines (CD) / Tony Joe White. Tony Joe White, king of the swamp, werd in 1943 geboren. Hij heeft Cherokee-bloed door de aderen stromen. Zijn stijl van bluesspelen is vrij uniek en herkenbaar. White's muziek lijkt qua sfeer wel een beetje op die van J.J. Cale, maar is toch anders. Een donkere stem gecombineerd met een veelal langzame, vette gitaarsound is zijn handelsmerk. Hij heeft er zo langzamerhand al een hele carriere opzitten. Ondanks dat heeft hij slechts bescheiden succes gekend. Zijn eerste album 'Black and White' werd in 1969 uitgebracht, zijn laatste 'Take Home the Swamp' in 2007.

Hij heeft met groten uit de muziekwereld samengewerkt en velen hebben zijn nummers gecoverd (Dusty Springfield, Elvis, Hank Williams, Clapton, Joe Cocker, om er maar eens een paar te noemen).

Op Heroines uit 2004 heeft White een verrassing in petto. Behalve het feit dat hij zelf heel goede nummers kan schrijven wordt hij op dit album nog een handje geholpen door een paar vrouwelijke artiesten: Shelby Lynne, Lucinda Williams, Michelle White, Emmylou Harris, en Jessi Colter.

Zelf ben ik weg van het nummer Wild Wolf Calling Me met Harris, prachtig samenspel met mondharmonica, de sfeer druipt er af. Heroines is een topper geworden, mede door dit samenwerkingsverband, een echte aanrader. Mocht u hem live willen zien spelen dan moet u zorgen dat u 29 April in Little Rock, Arkansas bent, daar treedt hij op in Juanita's.

No comments: