Wednesday, April 7, 2010

Het gelijk van Multatuli

Multatuli (Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887). De voormalig Indisch ambtenaar keerde in 1856 gedesillusioneerd naar Europa terug na een ambtelijke carrière van 18 jaar - lees meer op de site van het Multatuli Museum) is een gigant in de letteren, een pricipieel man, een idealist. In 2010 is het 150 jaar geleden dat Multatuli debuteerde met "Max Havelaar". Precies 100 jaar geleden werd het Multatuli Genootschap opgericht.

De gewezen assistent-resident van Oost-Indië Eduard Douwes Dekker stelt in "Max Havelaar" op satirische en onnavolgbare wijze de misstanden in de Nederlandse koloniën aan de kaak. Over "Max Havelaar" en Multatuli wordt tot op de dag van vandaag geschreven en gesproken. Het is zelfs het keurmerk geworden voor eerlijke handel.

Tom Phijffer is advocaat in Amsterdam en bestuurslid van het Multatuli Genootschap (Het Multatuli Genootschap is een vereniging die in 1945 werd opgericht. Het was de directe opvolger van Vereeniging Het Multatuli Museum die in 1910 in het leven geroepen was. De doelstelling van de vereniging is de kennis omtrent Multatuli te vermeerderen en zijn voortdurende actualiteit naar voren te brengen) maar ook de auteur van: "Het gelijk van Multatuli : het handelen van Eduard Douwes Dekker in rechtshistorisch perspectief" , (2000). Hij gaat in op de z.i. terechte rebellie van de schrijver en de verstrekkende gevolgen.

De lezing over Multatuli vindt plaats in de Centrale Bibliotheek op donderdag 22 april. Wilt u zich inschrijven, dan kan dat hier.

No comments: