Monday, April 12, 2010

Verborgen gebreken 1

Je wordt er mee geboren. Ongeveer 1 op de tien mensen heeft het, iets meer mannen dan vrouwen, het valt nauwelijks op. Ik ben er zelf één van. Je zou korter leven, onhandig zijn maar ook weer reuze creatief, vroeger dacht men dat 't duivels was .... Einstein had 't. Paul McCartney heeft het: 'Linkshandigheid'.

Onlangs verscheen het boek: 'het raadsel van linkshandigheid' geschreven door wetenschapsjournalist Rik Smits. Daarin gaan gelukkig alle vooroordelen aan gort, maar helaas ook die mythe van de creativiteit.

Opmerkelijk dat er geen duidelijke bewijzen zijn over het ontstaan van linkshandigheid maar wel voor het feit dat t al sedert de prehistorie bestaat (links geslepen vuistbijlen als het ware) en vermoedelijk steeds in diezelfde getalsverhouding. Dat is apart. En passant legt Smits (zelf linkshandig) ook uit waarom linkshandigen in geen enkele cultuur of tijdvak ooit actief vervolgt zijn: iedereen heeft wel een linkshandige in de familie.

Voor de creativiteit blijft nog een flinterdun bewijsstukje overeind waar ik me graag bij aan wil sluiten: als linkshandige groei je namelijk op in een wereld, die bedoeld is voor de rechtshandigen.

Men neme bijvoorbeeld de schaar. De opening voor de duim is beduidend groter dan die voor de vinger. Logisch. Maar wie linkshandig is propt zijn duim door de kleinste opening terwijl zijn vinger in de ruimte zwalkt van de duimopening.

Men neme mes en vork. Het mes rechts is een tegennatuurlijke handeling voor een linkshandige maar je moet, anders prik je je buurman/buurvrouw.

Men neme het schrijven ... wie links schrijft schuift met zijn hand over de zojuist geschreven letters wanneer in jouw cultuur van links naar rechts geschreven wordt. Dat veroorzaakt vlekken.

Je raakt dus al vroeg gewend aan een wereld, die helemaal niet voor jou gemaakt is maar voor die 90% andere mensen. Omdat 't zo vroeg begint verbaas je je er niet over. Vermoedelijk hingen mijn rammelaar en bijtring al aan de verkeerde kant. Dan verzin je je eigen oplossingen en zo wordt je dus creatief! Daarnaast krijg je ook nog eens te maken met pure rechts(handige) dwang: jij wordt gedwongen rechts te knippen, rechts te eten, rechts te schrijven.

Dit is naar mijn weten nooit onderzocht, maar 't kan bijna niet anders dan dat linkshandige mensen ook een progressieve instelling hebben die zich uit in hun stemgedrag. Je wilt niet eens anders maar je bent al anders geboren! Laat ik er meteen bij zeggen dat 't relatief is: je kunt dan bijvoorbeeld ook een linkse VVDer zijn, maar zeker geen rechtse. Ook dit is vermoedelijk een mythe, die Smits in zijn volgende publicatie gaat ontzenuwen.

Wat ik nu zou willen weten: Adolf Hitler miste een zaadbal, hij was een zgn monocotyl, maar welke bal miste hij? Vermoedelijk de linkse (creatieve) want oorspronkelijk wilde hij kunstschilder worden en daarin faalde hij overtuigend.

Met linkshandige groet B.Logger …

3 comments:

Bram Metz said...

Intressant stukje!

biebblogger said...

Ja, laat die columnist van ons maar schuiven.

Ria said...

ik dacht dat die columnist met vakantie was :-)
inderdaad een mooie posting