Friday, April 23, 2010

Waar zouden we zijn zonder de trein...?

Waar zouden we zijn zonder de trein? De trein, die ons (meestal) comfortabel brengt van A naar B? De trein, die het ons mogelijk maakt tijdens de reis lekker een boek te lezen? De trein, die het ons tevens mogelijk maakt de nieuwe ereaders van Bibliotheek Arnhem uit te proberen?

Want, de Bibliotheek is begonnen om ereaders uit te lenen. Elke vestiging beschikt inmiddels over 3 readers, twee van Sony , en een iPod Touch. Afgelopen week begon de uitleen van de apparatuur. De Sony's van de Centrale vestiging en van filiaal Kronenburg waren direct al uitgeleend. Dat ging dus als een trein, om die beeldspraak maar eens te gebruiken. De readers van de derde vestiging rekent Biebblogger nog even niet mee, die moeten eerst nog ingewerkt worden, dan kan daar ook begonnen worden met de uitleen.

Dat de readers soms grote reizen maken is de Bibliotheek inmiddels bekend. Een van de Sony readers was meegenomen naar Australie en wacht wanhopig op een vlucht terug. Maar, als de informatie van Biebblogger correct is, zal de terugvlucht binnen niet al te lange termijn toch gaan plaatsvinden.

Wat voor titels staan er nu op de ereaders? Dat zijn boeken, waar geen copyright meer op rust, waar de rechten van verlopen zijn. En dat betekent: oudere literatuur, van 60 jaar of ouder. Deze titels zijn meestal te vinden op Gutenberg.org U moet dan denken aan titels als Max Havelaar van Multatuli, Dik Trom, Nescio, Hildebrand, Frederik van Eeden, maar ook Engelse titels als Jack London (Call of the Wild), Zane Grey e.d. Het is in eerste instantie bedoelt om eens kennis te kunnen maken met het fenomeen ereaders. Is het iets voor u? Of vindt u het maar niks?

Tegen betaling van een borg van €20.-- kunt u een apparaat drie weken thuis uitproberen. En zo bepalen of het iets voor u is, of dat u toch liever een echt boek leest. Biebblogger is erg benieuwd hoe groot de belangstelling voor dit product zal zijn.

1 comment:

Maria Wezendonk said...

De "Australische" ereader komt a.s. maandag weer terug! Op reis is een ereader ideaal. Het bespaart heel veel kilo's in je koffer en je kunt in meerdere boeken lezen terwijl je alleen maar je ereader bij je hebt. Nadeel van de Sony is dat er geen schermverlichting is. Een oplossing hiervoor is om zo'n handig klein leeslampje aan te schaffen dat je aan je ereader vastklikt. Voordeel van het ontbreken is dat je heel lang kunt lezen voordat de batterij opgeladen moet worden. Dat opladen doe je via een kabeltje dat je aan je computer verbindt. De computer moet wel in de actieve stand blijven staan, anders laadt ie niet op. Ik had de sonyreader bij me waar de "actuele" titels op staan: Mannen die vrouwen haten, Het lot van de familie Meijer, Brug der zuchten, All inclusive van Susanne Vermeer.