Saturday, May 1, 2010

Kijken in de verte

Kijken in de verte / auteur: Richard Holloway. Een boek over de zoektocht naar betekenis in een tijd zonder God. Een citaat aan het begin van het boek: "De grote religies zijn de schepen, Dichters de reddingsboten. Iedereen bij zijn volle verstand, die ik ken is overboord gesprongen... (Soefimeester Hafiz).
Een ander citaat, aan het eind van het boek, ditmaal van Epicurus: "De angst voor het niet-bestaan, dat volgt op ons sterven, is even irrationeel als verdriet hebben om het feit, dat we niet bestonden voor onze conceptie en geboorte".
En nog een laatste citaat, van A.C. Grayling, een hedendaags filosoof: "Wie de dood vreest, levert een knap staaltje werk, hij stelt zich voor, dat hij zijn eigen niet-bestaan meemaakt en gaat daarover zitten treuren".
Daartussen behandelt Holloway een aantal vraagstukken die over zingeving gaan, zingeving in een tijd zonder God, vragen waar elk mens mee geconfronteerd wordt. Hij doet dit op een volstrekt unieke en persoonlijke manier, zonder moeilijke filosofische verhandelingen te houden. Holloway is zijn hele leven al zoekend geweest, zoals hij zelf aangeeft. Hij was ooit aartsbisschop te Edinburgh, zijn hele leven bezig geweest met zingeving en spiritualiteit. Maar op een gegeven moment voldeden de antwoorden van de kerk niet meer. Ze waren volstrekt onvoldoende. "Kijken in de verte" is de neerslag van hoe hij er nu over denkt en kan voor vele mensen, die zoekende zijn, een bevestiging zijn in hun eigen zoektocht. Waarbij Holloway op een volstrekt integere manier met de religies omspringt, iets wat je ook wel eens anders ziet. Een stimulerend boek.

No comments: