Thursday, May 6, 2010

Stephen Stills

Stephen Stills (CD) / Stephen Stills. Stephen Stills werd geboren in1945. Al op jonge leeftijd toonde hij een grote belangstelling voor muziek. Op 15-jarige leeftijd begon hij professioneel te spelen en liet de school voor wat hij was. Hij toerde o.a. door Canada, waar hij Neil Young leerde kennen.

Met Neil Young en nog een aantal anderen vormde hij Buffalo Springfield. Een band, die slechts een paar jaar bestond. Daarna kwam eerst een samenwerking met David Crosby (Byrds) en Graham Nash (Hollies), later gecomplementeerd met Neil Young. Hieruit kwam o.a. de klassieker ‘Deja Vu’ voort. Ook deze band was geen lang leven beschoren. Te grote ego’s en drugs waren de boosdoeners.

Maar ook solo timmerde Stills aan de weg, evenals Young. Stills bracht een album (1970) uit, simpel getiteld ‘Stephen Stills’. Wat mij betreft kan dit wedijveren met het beste dat de 4 heren ooit samen gemaakt hebben.

Een topper. Folk, blues, akoestisch, elektrisch, alles staat op dit album. Op ‘Old times Good times’ speelt Hendrix de lead gitaar, op ‘Go back home’ vinden we Clapton terug. Hoewel dit album 40 jaar geleden uit kwam (en je muziek in zijn context moet beluisteren) heeft het nog niets van zijn muzikaliteit verloren. Tijdloos.

Na dit solo project heeft Stills nog in Manassas gespeeld en in een aantal reunies van CSN&Y. Er staan geen slechte nummers op dit album. Als ik dan toch een paar toppers moet noemen: ‘Church’, ‘Go Back Home’, ‘Sit Yourself Down’ en ‘Black Queen’.

No comments: