Monday, May 10, 2010

Test e-readers

In het nieuwste nummer van de Digitaalgids, mei/juni (Consumentenbond) staat een test van e-readers. Ook door de Consumentenbond wordt de opkomst van deze apparaten gesignaleerd. Hoogste tijd dus voor een test.

De standaardenstrijd is bij de opkomst van de readers een vertragende factor. Want welk apparaat moet je als consument nu kopen. De Kindle van Amazon werkt met het mobipocket formaat. Europese uitgevers hebben massaal gekozen voor het epub formaat van Adobe. Om niet geheel afhankelijk te zijn van Amazon. Elkaars formaat 'lezen' is er niet bij.

De geteste readers hebben allemaal een zwart-witscherm en werken met zogenaamde e-ink. Die bestaat uit geladen of ongeladen witte en zwarte bolletjes. Alleen bij omslaan van pagina's / verandering van letters gebruikt het scherm stroom. U kunt dus heel lang met een acculading doen (7000 pagina's).

De 6 geteste readers hebben allemaal een 6 inch scherm, en vallen min of meer in dezelfde prijscategorie: €250 - €300. Alle modellen kunnen ook MP3 bestanden afspelen tijdens het lezen. Verder kun je inzoomen, en ezelsoren aanleggen. De weergave van foto's is niet echt goed. Alleen Bookeen en Sony geven dit redelijk weer.

Uitkomst van de test. Als winnaar (hoogste rapportcijfer) kwam de Sony PRS600 (Touch) uit de bus, de beste keus was de Bookeen Cybook Gen3, die een marginaal lager rapportcijfer kreeg, maar twee tientjes goedkoper was. De andere 4 readers, BeBook, iRiver, Coolreader en Foxit scoorden duidelijk lager. Lees het volledige artikel in Digitaalgids, Mei/juni 2010 nr.3

1 comment:

Maria Wezendonk said...

En als mensen een e-reader hebben aangeschaft moeten ze via de biebliotheek e-books kunnen lenen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Dagblad De Pers meldde dat uitgevers bewust pogingen van bibliotheken om ebooks uit te lenen saboteren, door het aanbod van uitleenbare ebooks beperkt te houden. GroenLinks wil nu dat de staatssecretaris van OCW zich over de kwestie uitspreekt: http://www.ereaders.nl/article.php?article_id=98852