Monday, January 3, 2011

I can tell

I can tell (CD) / John Hammond. Voor liefhebbers van blues. Hammond (1942) is een blanke bluesgitarist, die al tientallen jaren de blues speelt. Hij is (buiten het blueswereldje) nooit zo bekend geworden, en dat is jammer. Hammond greep terug op bluesgrootheden als Elmore James, Robert Johnson, John Lee Hooker en Howlin'Wolf.

Op ‘I can tell' wordt hij ondersteund door mensen als Bill Wyman (The Rolling Stones) en Robbie Robertson (The Band). Op een heruitgave uit 1970 is ook Duane Allman te horen. Regelmatig speelde hij samen met andere bluesmannen als Dr. John en Michael Bloomfield.

Hammond was niet iemand, die zelf nummers schreef, hij probeerde zoveel mogelijk klassiek bluesmateriaal aan de vergetelheid te ontrukken en opnieuw op de plaat te zetten. Waardoor hij een zeer belangrijke rol gespeeld heeft in de revitalisering van de blues.

‘I can tell' is een lust om naar te luisteren. Citaat van Allmusic: "Although the performances can occasionally sound too studied, the album is by and large an unadulterated delight -- the affection Hammond and his band have for the material is quite clear". Hij krijgt 4.5 ster daar, luisteren dus.

No comments: