Thursday, December 29, 2011

Mooi Gelderland

Contact met buitenaardse beschavingen

Ik zag onlangs weer eens een documentaire over dit onderwerp waarin het beroemde SETI project een prominente rol vervulde. Boeiend te zien hoe iedere keer dezelfde kansberekeningtheorieën op elkaar gestapeld worden: het oneindige heelal met haar x aantal sterren, waarvan er y op onze zon gelijken met dan weer z kans op planeten erom heen waarvan er vervolgens een huppeldepup aantal op de aarde lijken. De ons voorgeschotelde conclusie luidt uiteraard: buitenaards leven bestaat!

Het alternatief werd ook eventjes aangestipt: namelijk dat wij aardbewoners uniek zijn, uniek maar eenzaam ... Dan vraag ik mij af: kan iemand nu eens berekenen hoe groot de kans is op een unieke eenmalige gebeurtenis in het algemeen en vervolgens op de hier geschetste mogelijkheid?

De volgende aanname is steevast nog een tikje gewaagder, namelijk dat er sprake is van intelligent leven ipv tamelijk suf voor zich uit levende blauwwieren. Daar volgt uiteraard ook weer zo'n kansberekening bij met als conclusie dat buitenaards intelligent leven inderdaad bestaat!

Afgezien van mijn vorige bezwaar, ook als dit klopt houden deze achtarmige wezens zich wellicht uitsluitend bezig met het uitwisselen van hoofse poezie onder elkaar via telepathie in welk geval wij nooit iets van hen zullen vernemen.

Een ander probleem is dat niet alleen het heelal 'schier oneindig' is maar ook de hoeveelheid tijd. Stel dat wij inderdaad niet uniek zijn maar er ander intelligent leven bestaat met tevens een levendige belangstelling voor wat buiten hun sterrenstelsel ligt, dan moet dat leven bestaan op hetzelfde moment als dat de mensheid bestaat. Hoe groot is die gelijktijdigheidkans afgezet tegen een oneindige hoeveelheid tijd?

Wednesday, December 28, 2011

Journeyman

Journeyman (CD) / Eric Clapton. Clapton behoeft weinig introductie meer. Net zoals Beethoven of Bach geen introductie nodig hebben. Tenslotte, "Clapton is God" was de leus. Daar kun je over discussieren. Laten we het er maar op houden dat hij een goed en begenadigd gitarist is.

Hij speelde o.a. in bands als de Yardbirds, John Mayall and his Bluesbreakers, Cream, Blind Faith en Derek & the Dominoes. Clapton is zwaar beinvloed door de blues, een aantal van zijn albums zijn hier helemaal gewijd. Maar ook andere (rock) invloeden kleuren zijn werk.

Ook op Journeyman zijn deze invloeden duidelijk te horen. Het is een heerlijke laidback CD geworden, in 1989 uitgebracht. Toppers? Zou ik niet weten te noemen, er staan geen slechte nummers op dit album. Journeyman krijgt 4.5 ster van Allmusic. Meer informatie over Clapton vindt u op zijn website.

Tuesday, December 27, 2011

Voorspelling 2012

Mijn indrukwekkende voorspellende gaven (zie terugblik 2011) zijn aanleiding opnieuw een gooi naar uw toekomst te doen. U verwachtte dit reeds en uiteraard wist ik dat allang ... het leven is best saai voor een clairvoyant.

2012 wordt een pittig jaartje (daar hoort u vast van op): economisch duiken we de recessie in, de Europese unie maar ook andere delen van de wereld krijgen het moeilijk. Landen als China, India en Brazilië nemen toe in economisch belang.

De werkloosheid loopt op en een extra bezuinigingsronde verhit de nationale politieke gemoederen. Mijn voorspellende gaven groeien nog altijd: het zal u opvallen dat regeringspartijen de extra bezuinigingsronde hoewel kritisch, toch gaan steunen. Dat de gedoogpartner aanvankelijk overdwars gaat liggen en de oppositie de bezuinigingen een volstrekt heilloze weg vindt. Het is de vraag of het kabinet dit jaar overleeft.

Ook dit jaar zal er een groot staatsman overlijden. Het koningshuis zal zowel positief als negatief in het nieuws zijn, er komt een belangrijke mededeling.

De problemen in het midden oosten zullen helaas ook dit jaar niet opgelost worden. Er staan daar nog wel belangrijke ontwikkelingen op stapel. In 2012 overlijden enkele grote artiesten en ook andere beroemdheden. Sommige tragisch, anderen gewoon in bed. Helaas zullen enige natuurrampen en ongelukken de wereld schokken. 2012 is ook het jaar van enkele nieuwe hypes, waarvan sommige blijvertjes zijn, de meeste waaien gewoon weer over. Er zal ook sprake zijn van het vergaan van de wereld, bij gebrek aan belangstelling zal dit mega evenement afgelast worden …

Wanneer ik het er opnieuw goed van afbreng (met mijn vooruitziende blik weet ik dat zeker) voorspel ik u dat ik eind 2012 nog een stap verder ga ... een persoonlijke horoscoop voor iedereen: 'lieve lieve boogschutter, voor het komende jaar niets dan goeds, behalve ....'

Prettige jaarwisseling toegewenst. Met verveeld groetje ...

Wednesday, December 21, 2011

Between here and gone

Between here and gone (CD) / Mary Chapin Carpenter. Mary Chapin Carpenter werd geboren in 1958 in Princeton, New Jersey, en groeide daar ook op. Haar belangrijkste invloeden zijn de folk (op hun toppunt in de zestiger jaren) en countrymuziek. En dat is nog steeds goed te horen.

Singer/songwriter wordt ze genoemd. De country ging een steeds belangrijkere rol spelen en zelfs de wat stevigere countryrock deed zijn intrede. "Between Here and Gone" , uitgebracht in 2004, is al haar achtste album.

Het is een feest om naar te luisteren, naar haar stem, waar iets donkers in zit, iets weemoedigs, en naar de prachtige begeleiding: gitaar, steelgitaar, dobro, viool, piano. Country invloeden zijn nog wel aan te wijzen, maar dit is geen countryplaat.

Een track op dit album noemen, die eruit springt is moeilijk, ze zijn allemaal eigenlijk van even hoog niveau. Een plaat, die met elke keer luisteren beter wordt.

Lijstjes III

Ook de bibliotheek houdt lijstje bij. Lijstjes van uitleningen per titel. Toen een collega mij vroeg welke informatieve boeken (non-fictie) in 2011 het meest uitgeleend waren, dacht ik in eerste instantie aan ‘Dick Swaab: Wij zijn ons brein’ en Cesar Millan met een van zijn boeken over honden. Maar nee, deze titels scoren wel hoog, maar de top 3 , ik laat het maar even bij een top 3, wordt gevormd door twee titels van Jamie Oliver en “Gezond slank met Dr. Frank van Frank van Berkum”. Allen dus boeken, die met eten (of niet eten, of minder eten) te maken hebben. Wat is dat toch met de mensheid, dat bezig zijn met eten en gewicht?

Wat romans betreft stonden Kluun, Herman Koch en Loes den Hollander in de top 3, althans bij Bibliotheek Centrum. Vestiging Kronenburg had een iets ander lijstje: Gerda van Wageningen, Kluun en Simone van der Vlugt. Tot slot vestiging Presikhaaf: Tess Gerritsen, Saskia Noort en David Baldacci.

Leerzaam, die lijstjes. We hebben het in dit geval over boeken die gemiddeld 20 keer (of iets vaker) per jaar geleend worden. Een mooie score. Eens kijken welke titels er volgend jaar in onze top 3 voorkomen.

Tuesday, December 20, 2011

Kerstpakketten








Ontving u ook een kerstpakket? In de loop der jaren deed ik ruime ervaring op en dit jaar was ie weer redelijk geslaagd. Op de foto ziet u mijn twee enthousiaste huisgenootjes die zich in deze materie verdiepen. Het gaat hen ieder jaar om het pakket als woonvorm. Deze werd goedgekeurd...




Het probleem is uiteraard dat men het niet iedereen naar de zin kan maken. Een paar jaar geleden konden wij zelf via een website een eigen pakket samenstellen, dat is natuurlijk helemaal 'op maat' maar de verrassing is er ook wel een beetje af.

In tijden van bezuinigingen op mijn vorige werk verviel ooit het hele pakket. In ruil daarvoor kregen we een kerskaart met foto van de directie (het waren er twee) die ons uitlegden dat het er dit jaar niet inzat en voor het overige ‘prettige kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar’.

Meest origineel was een in elkaar geknutselde kerststal die ik eveneens op mijn vorige werk mocht ontvangen, compleet met Josef en Maria, een kindeke, drie wijzen (uit het oosten, dat kon je duidelijk zien), enige herders, een os en een ezel, allen in gips en geschilderd.

Nu is zo'n stal nogal Rooms Katholiek naar mijn idee, maar een pikant detail was dat dit alles vervaardigd was door onze patiënten: TBSgestelden. Dat geeft toch een heel andere gevoelswaarde. Het idee dat volstrekte boeven dit gemaakt hadden voegde iets toe aan de kerstgedachte.

Overigens: na een paar jaar verloor Josef zijn hoofd waarna ik hem verving door een ‘stand in’ herder. Toen ik de stal later gebruikte in de bibliotheek als presentatiemateriaal verdwenen Maria en het kindeke op geheimzinnige wijze .... Het lege stalletje eindigde zoals u kunt zien als open opvang voor rokende vogels.

B.Logger.

Monday, December 19, 2011

Lijstjes II

Biebblogger publiceerde onlangs zijn persoonlijke top 10 met de aantekening dat hij zich hiermee kwetsbaar opstelt. Dat laatste lijkt me overdreven: met zijn lijstje kan men rustig voor de dag komen.

Nee, dan mijn volgende lijstje!

1 eiwannaholtjoorhent Beatles
2 sielavsjoejehjehjeh Beatles
3 door berg en dal de Selvera's
4 zorreg dat je er bij komt Tom Manders
5 ifeihatahammer Trini Lopez
6 amentenant Gibert Becaud
7 kangaroe eiland Coctail Trio
8 renrenneren sjenegretteren Edith Piaf
9 Het hijgend hert der jacht ontkomen David
10 bovenstaande nummers enthousiast meegezongen door mijzelf

Afgezien van echte kinderliedjes zou dit mijn lijstje zijn geweest rond 1964/1965. Ik had natuurlijk geen idee waar die buitenlandse liedjes over gingen, de melodieën vond ik mooi. Niet begrijpen waar het over gaat geldt ook voor 'het hijgend hert der jacht ontkomen' van de psalmist David (evenals Elvis ook wel 'the king' genoemd).

Tekstbegrip is bovendien volkomen onbelangrijk: muziek is een internationale taal. Zo had ik toen al sterk de indruk dat mevrouw Piaf het niet makkelijk had (hetgeen redelijk klopte), dat Trini Lopez daarentegen over een opgeruimd karakter beschikte (wat ik niet uitsluit). Mijn puberende zus draaide voortdurend Gilbert Becaud op haar kamertje, om die reden vermoedde ik dat hij iets romantisch aan het zingen was (alweer raak!)

Tot vermaak van mijn omgeving zong ik alles fonetisch mee. Om die reden zou ik mijzelf bescheiden op 10 hebben gezet.

B.Logger

Wednesday, December 14, 2011

The Girl In The Cafe

The Girl In The Cafe (DVD) / Regisseur: David Yates. Politiek getint engels drama waarin ambtenaar van middelbare leeftijd (Lawrence) valt voor mysterieus meisje (Gina) die hij toevallig ontmoet in Londens café.

Het lijkt meteen te klikken door een wederzijdse herkenning in eenzaamheid en Lawrence zoekt al snel toenadering. Het lijkt hem een goed idee om Gina mee te vragen naar een saaie G8-top conferentie in Reijkjavik, waar hij als ambtenaar van het ministerie van financiën zitting zal hebben.

De aanvankelijk ingetogen Gina raakt betrokken bij het zgn. doel van de conferentie n.l. het bestrijden van de armoede in de wereld en diens desastreuze gevolgen en kan het niet nalaten er iedereen aan te herinneren waarvoor ze eigenlijk daar gekomen zijn.

Prachtig weergegeven drama waarin met weinig woorden veel wordt verteld. Schitterend acteerwerk van de hoofdrolspelers Bill Nighy en Kelly MacDonald.

Tuesday, December 13, 2011

Terugblik 2011

Dit jaar is nog niet voorbij maar ik wil de jaaroverzichten voor zijn. Januari 2011 plaatste ik een bijdrage onder de titel 'voorspelling 2011'

Laten we eens kijken hoe ik het er van af bracht.

In 2011 zal een aantal bekende Nederlanders ons ontvallen, sommige tragisch. Wees eerlijk: had ik gelijk of niet?
Het koningshuis zal positief en negatief in het nieuws zijn: dat klopte als een bus! Er zou een groot staatsman overlijden, Max van der Stoel, Havél.
De wereldeconomie blijft instabiel: helaas helemaal waar!
China en India nemen in economische betekenis toe: kon ik meer gelijk krijgen?
De Eurocrisis wordt dit jaar nog niet opgelost: nou ja, wat een inzicht! De regering krijg moeilijkheden: wie anders dan ik, had dat kunnen voorspellen?

Effecten van de bezuinigingen worden dit jaar voelbaar en slechts gedeeltelijk teruggedraaid: wat een brede visie! Vooral wanneer we bedenken dat ik vervolgde met de voorspelling dat we opnieuw worden getroffen door aanslagen, natuur- en vliegtuigrampen. Wat een vooruitziende blik!

Met als altijd gelijkhebbende groet

B.Logger.

Mooi Gelderland



Monday, December 12, 2011

Crisisvormen

Ja daar zijn we weer met de economische crisis, zo vlak voor de kerstdagen kan dat nog wel even.

Het valt mij op dat het al maandenlang 5 voor 12 twaalf is volgens onze tv economen, dat de volgende bijeenkomst van regeringsleiders, bankiers etc, steevast opnieuw beslissend of cruciaal zal worden en soms zelfs beide!

Nou dan weet u het inmiddels wel. Je zou overigens een Einstein nodig hebben om uit te leggen hoe die klok almaar op iets voor twaalven blijft staan. Of is het uurwerkje gewoon stuk en roept men maar wat?

Opmerkelijk: het tv programma Zooo crisis hield een enquête met onder andere de vraag wie de hoofdschuldige is van de crisis: good old kapitalisme eindigde met stip op 1.

Marx mag postuum tevreden zijn. Andere mogelijkheden waren Griekenland, de banken en de Euro, geduchte kandidaten waarbij ik de keuze Griekenland nogal flauw vond, dan weet ik nog wel andere landen om de schuld te geven want begon deze crisis niet in de Verenigde Staten? Mocht u morgen de revolutie verwachten: deze uitslag zegt echt niets want de keuzemogelijkheden deugen niet: een land of een financiële instelling of een munteenheid of een economisch systeem. Wie kan die keuze maken?

Friday, December 9, 2011

Lijstjes

Aan het eind van het jaar zie je de lijstjes weer opduiken. Deze zijn bijna altijd controversieel. Het lijkt wel of je het nooit eens kunt zijn met zo’n top tien (laten we het maar even houden bij een top tien). Belangrijk is natuurlijk om te weten hoe de lijst tot stand komt. In het geval van stemmen via internet, zullen het toch vaak de jongeren en de geïnteresseerden in het onderwerp zijn, die de moeite nemen om te stemmen. En hopelijk stemmen ze maar één keer.

Op de Top2000 kun je veel kritiek hebben, de eerste paar plaatsen (top 3) worden vaak bezet door dezelfde bands. Te vaak. Toch blijft het een fenomeen, waar ik elk jaar weer met veel genoegen naar kijk en luister. Met de kritiek die ik ook heb zal ik u niet lastigvallen, dat heeft ook geen zin en het verandert niets aan de Top2000. Wat ik wel kan doen is u een eigen Top10 voorschotelen, een Top10 waar niemand op heeft kunnen stemmen, waar niemand inspraak in gehad heeft. Waar ook niet over gecorrespondeerd kan worden (dat kunt u tenslotte met het jurylid en popprofessor Blokhuis ook niet).

Hier volgt dan mijn Top10 op muziekgebied, de 10 beste albums. Nou ja, de beste, dat klinkt zo zwaar, laten we zeggen, 10 albums die bij mij heel hoog scoren:

- The Rolling Stones – Exile on Main Street
- Keith Jarrett – The Koln Concert
- The Eagles – Hell freezes over
- Dusty Springfield – Dusty in Memphis
- Sigur Ros – Agaetis Byrjun
- The Who – Quadrophenia
- Pink Floyd – The Dark side of the Moon
- Bonnie Raitt – Road Tested
- U2 – How to dismantle an atomic bomb
- Sonny Landreth – From the Reach

Ik realiseer dat ik me hiermee kwetsbaar opstel, het zij zo. En zoals u ziet geef ik geen nummering dus geen volgorde aan, een selectie van 10 albums geven is al moeilijk genoeg, want er valt zo vreselijk veel af dat ook heel erg de moeite is. Waarschijnlijk krijgt u volgend jaar een ander lijstje van me, laten we het daar maar op houden.

Wednesday, December 7, 2011

Het vuur nog geenszins gedoofd

Het vuur nog geenszins gedoofd / Georg Forster. Forster maakte in 1790 een reis vanuit Duitsland door de Nederlanden (dat is inclusief België) Het was de roerige periode die voorafging aan de Franse revolutie. Forster toont zich een bijzonder observator met brede belangstelling, van politiek tot kunst, architectuur, wetenschap, uiterlijk, kleding, zeden en gewoonten. Als moderne (verlichte) vertegenwoordiger van zijn tijd is het boeiend te zien waar hij zich mee bezig houdt en wat zijn (voor) oordelen zijn. Die zijn hier en daar lang niet mals, zo vindt hij het praalgraf van Willem van Oranje te Delft niet om aan te zien.

Voor een beter begrip is het raadzaam om eerst de stukjes achter in het boek te lezen over de mens, zijn tijd en de situatie in de Nederlanden. Forster veronderstelt veel als bekend bij zijn lezers. Je leert hem kennen en ik vind het een sympathieke man. Zijn schrijfstijl is meestal prima te verdragen maar af en toe te bloemrijk waardoor hij vastloopt in eindeloze zinnen. Mogelijk heeft dat ook iets met de vertaler te maken. Maar wat doe je als vertaler met een zin die ook bij de schrijver niet goed tot een eind komt? Tenslotte mis ik afbeeldingen van schilderijen en plekken die hij beschrijft. Een mooi tijdsbeeld voor de fijnproevers.

Tuesday, December 6, 2011

BoekTweePuntNul

BoekTweePuntNul – Web 2.0, Social Media, Webtools / Louis Hilgers + 123 co-auteurs + Tessa van Zadelhoff. Van een collega kreeg Biebblogger het boekje ‘BoekTweePuntNul’ in de hand gedrukt. Zoals de titel al aangeeft een boekje over web 2.0 en social media.

Kan dat nog wel, een boekje over die materie, dacht hij? Is dat niet vreselijk ‘not done’? Het antwoord is: ja, dat kan. Want hoe langer hij er doorheen bladerde, hoe meer hij zag, dat dit toch wel een uiterst handig boekje was. Een boekje dat op het nachtkastje / bureau van geen enkele informatiemedewerker mag ontbreken.

Het is een product van 123 auteurs, co-creatie dus en dat is wel weer modern. 125 onderwerpen passeren de revue. Alfabetisch (een register ontbreekt) worden ze behandeld. Elk onderwerp krijgt twee pagina’s. Kort wordt beschreven wat het is, het ontstaan, het doel, weetjes, gebruiksmogelijkheden, een handleiding en jargon.

Veel van de sites en toepassingen kende Biebblogger al wel, of had hij wel eens van gehoord. Maar toch, je gebruikt er natuurlijk maar een paar. En in twee minuten kun je dan lezen wat bijvoorbeeld Foursquare ook alweer is, of Photosynth.

Er zijn toepassingen die je direct kunt gebruiken, webbased en zonder dat je je hoeft te registreren. Er zijn ook toepassingen waarvoor je eerst software moet downloaden. En waarbij je je nog moet registreren, dat zijn dan gebruiksmogelijkheden die Biebblogger wat minder aanspreken (vervuilt de harde schijf van zijn laptop maar). Dat moet iedereen echter zelf uitzoeken. Bladerend vond hij bijvoorbeeld een programmaatje om graffiti te maken, op het net. En dat zijn praktische toepassingen die hij direct wil uitproberen.

Concluderend: Een nuttig bladerboekje, dat niet mag ontbreken bij informatiebalies of op een Helpdesk. Voor de graffiti kunt u hier terecht.

Monday, December 5, 2011

Light up

Light up (CD) / Stevie Ann. De laatste cd van Stevie Ann is opgenomen in Amerika en geproduceerd door Mitchell Froom, maar de songs zelf zijn onmiskenbaar van Stevie Ann zelf.

Mitchell Froom heeft gewerkt met Randy Newman en Crowded House maar ook met Sheryl Crow en daar doet deze muziek ook wel een beetje aan denken. Prettig in het gehoor liggende muziek met lichte teksten en gezongen met een prachtige stem. Voor sommige luisteraars misschien saai, ik vind het prachtig.

Stevie Ann heeft een eigen geluid. Rustige muziek die je zowel als achtergrondmuziek kunt gebruiken maar waar je ook voor kunt gaan zitten om tot rust te komen, een combinatie van country, folk en pop. Ik hoop ook dat deze cd een doorbraak voor haar wordt in Amerika, dat zou zo maar kunnen gebeuren. De Bibliotheek heeft deze cd in haar collectie, en heeft haar bovendien een kort interview afgenomen. Dit interview kunt u hier lezen.

Ook internationaal wordt ze erg gewaardeerd. Allmusic geeft dit album 4 sterren. Een kort citaat wil ik u niet onthouden: "............ has never sounded better and more dignified than she does here, and the musical arrangements have never been so varied. Moreover, her English shows no trace of an accent and is nothing short of beautiful."

Friday, December 2, 2011

Niet zo maar zo II

Biebblogger heeft natuurlijk volkomen gelijk: mensen met een ernstige rijmbeperking mogen gebruik maken van een rijmrollator. Tip: vul in dat geval uw surprise in, in plaats van het cadeau wat u werkelijk gaat geven. Het gedicht wat er uit rolt kunt u vervolgens verder bewerken richting slachtoffer.

Een andere mogelijkheid is in het geheel geen rijm toe te passen.
Begin gewoon met:

de sint is als moderne vent, de rijmvorm al geheel ontwent,
sonnetten, omarmend rijm en alexandrijnen
't is tegenwoordig paarlen voor de zwijnen


Daarna kunt u uw ongerijmde gang gaan ...

B.Logger