Tuesday, December 6, 2011

BoekTweePuntNul

BoekTweePuntNul – Web 2.0, Social Media, Webtools / Louis Hilgers + 123 co-auteurs + Tessa van Zadelhoff. Van een collega kreeg Biebblogger het boekje ‘BoekTweePuntNul’ in de hand gedrukt. Zoals de titel al aangeeft een boekje over web 2.0 en social media.

Kan dat nog wel, een boekje over die materie, dacht hij? Is dat niet vreselijk ‘not done’? Het antwoord is: ja, dat kan. Want hoe langer hij er doorheen bladerde, hoe meer hij zag, dat dit toch wel een uiterst handig boekje was. Een boekje dat op het nachtkastje / bureau van geen enkele informatiemedewerker mag ontbreken.

Het is een product van 123 auteurs, co-creatie dus en dat is wel weer modern. 125 onderwerpen passeren de revue. Alfabetisch (een register ontbreekt) worden ze behandeld. Elk onderwerp krijgt twee pagina’s. Kort wordt beschreven wat het is, het ontstaan, het doel, weetjes, gebruiksmogelijkheden, een handleiding en jargon.

Veel van de sites en toepassingen kende Biebblogger al wel, of had hij wel eens van gehoord. Maar toch, je gebruikt er natuurlijk maar een paar. En in twee minuten kun je dan lezen wat bijvoorbeeld Foursquare ook alweer is, of Photosynth.

Er zijn toepassingen die je direct kunt gebruiken, webbased en zonder dat je je hoeft te registreren. Er zijn ook toepassingen waarvoor je eerst software moet downloaden. En waarbij je je nog moet registreren, dat zijn dan gebruiksmogelijkheden die Biebblogger wat minder aanspreken (vervuilt de harde schijf van zijn laptop maar). Dat moet iedereen echter zelf uitzoeken. Bladerend vond hij bijvoorbeeld een programmaatje om graffiti te maken, op het net. En dat zijn praktische toepassingen die hij direct wil uitproberen.

Concluderend: Een nuttig bladerboekje, dat niet mag ontbreken bij informatiebalies of op een Helpdesk. Voor de graffiti kunt u hier terecht.

No comments: