Een mooie avond, warm en zonnig. Het is een hoekhuis: vermoedelijk zitten ze in de achtertuin. Om de jongste niet wakker te bellen klim ik over het tuinhekje.
'Dag meneer Elf' wilt u koffie? vraagt het dochtertje.
Ik heet geen Elf maar eenmaal per maand ben ik een elf, twee elven om exacter te zijn: de ene jong en onbezonnen, de andere ouder en wijzer. Aangezien elfen zeer oud worden moet je bij een jonge elf denken aan nog geen 100 jaar oud, dan kom je nog maar net kijken, bij een oudere elf aan minstens een jaar of 400.
Voor het geval u meent dat uw columnist in een acute psychose is beland, maak u geen zorgen: het begon allemaal heel heel lang geleden ... op zekere dag in de jaren 80 werd ik uitgenodigd een avondje mee te spelen met een zogenaamde role-playing game dat luisterde naar de naam Dungeons & Dragons en het beviel me. De rollen die we speelden (en nog altijd spelen) baseren zich op het boek 'In de ban van de ring'. Een Tolkienachtige wereld vol magie en strijd. Je mag een dwerg, elf, mens, tovenaar een hobbit, of nog een ander wezen zijn.
Je ontwikkelt je rol in de loop van de tijd qua eigenschappen, vermogens en vaardigheden. Je verwerft en verliest bezittingen. Letterlijke kern van het verhaal: je beleeft sprookjesachtige avonturen samen met je reisgenoten (die andere dwergen, hobbits of wat ze ook willen wezen) Er is altijd sprake van een opdracht en/of groot en onbekend gevaar waarvoor je je gesteld ziet. Met hulp of tegenwerking van je reisgenoten, je eigenschappen en vermogens, je wapens en de creativiteit waarover jij als karakter beschikt probeer je dit tot een goed einde te brengen.
Om enige ordening aan te brengen is er een verteller of spelleider: hij/zij schetst de situatie waarin je je bevindt en heeft een verhaallijn en mogelijke oplossingen in gedachten. Daarbij kan je als speler overigens de verteller verrassen met jouw originele oplossing waar de verteller zelf nog niet aan dacht. Per speelavond verwerf je ervaringspunten. En hoe meer ervaring, hoe meer eigenschappen, vermogens en bezit je kunt verwerven ... of verliezen natuurlijk.
Meerwaarde is de ontwikkeling die je persoon(lijkheid) doormaakt in de loop van de jaren. Ik durf te beweren dat het naast een gezellige uitlaatklep ook een vorm van psychotherapie kan zijn voor de deelnemers. Verder leer je eventueel beter samenwerken en wordt je creativiteit voortdurend uitgedaagd.
Tegenwoordig spelen wereldwijd twintig miljoen mensen dit spel op verschillende manieren: virtueel online of door ouderwets bij elkaar te komen. Er zijn fundamentalisten en vrijzinnigen. Groepen die zich daadwerkelijk verkleden en op locatie spelen, er zijn D&D handboeken met strenge regels, speelborden, landkaarten, poppetjes. Wij komen nog altijd ouderwets bij elkaar en spelen het in een vrije vorm, zonder verkleedpartijen, met eigen verzonnen verhalen, eigengemaakte landkaarten, vooral met humor en op onze eigen maat en behoeften toegesneden...
B.Logger
Tuesday, May 10, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment