Monday, May 2, 2011

Wrede zee

Opera vond ik altijd onbegrijpelijk gekostumeerd gekweel. Tot op mijn vorige werk (TBS kliniek) op zekere dag een operazangeres optrad: wat een stem en wat een mens. Ik sprak haar achteraf en raakte onder de indruk van haar persoonlijkheid.

Niet ieder genre kan iedereen aanspreken en dat is helemaal niet erg. Het is wel goed met alles een keer kennis te maken ... neem dan meteen het beste.
Ik heb iets met zeeslagen en met oorlog op zee. Soms lees ik daar tamelijk saaie boeken over zonder dat overigens een belemmering te vinden. Het is een specialistisch genre waarmee ik mij vermaak.

Het beste is in dit opzicht: 'Wrede zee' van Monsarrat. Een roman van iemand die het zelf meemaakte. Het gaat over scheepskonvooien in tweede wereldoorlog bezien vanuit enkele personen op één schip, het is tevens een voor die tijd openhartige sociaalpsychologische roman over relaties onder zulke omstandigheden en over onvergeeflijke fouten die mensenlevens kosten. Daarnaast schetst Monsarrat hoe een oorlog in een steeds onpersoonlijker maar beter geoliede oorlogsmachine verandert.

Omdat alle hoofdpersonen vrijwillige officieren en geen beroepsmilitairen zijn, is het zelfs een verhaal over hoe je onvoorbereid leiding leert geven in extreme omstandigheden. Kortom een bijzonder boek.

B.Logger.

No comments: