Saturday, May 28, 2011

Onderzoek Toekomst Bibliotheken

Regelmatig worden er onderzoeken gehouden naar facetten in Bibliotheekland. Dit keer naar de toekomst, hoe zien gebruikers en niet-gebruikers de toekomst van de bibliotheek? Het onderzoek werd gehouden door de NBD/Biblion, leverancier van bibliotheekmaterialen en diensten.

Eerlijk gezegd hield ik mijn hart vast, maar mijn dag werd goed gemaakt door de resultaten. De Bibliotheek is geliefd, je vindt er veel meer dan alleen maar boeken, het is een fijne plek en de komst van e-books wordt niet als bedreiging gezien zijn zomaar een paar bevindingen.Het ontsluiten van informatie is een kracht van bibliotheken.
Citaat: “Men kan zich dan ook niet voorstellen dat bibliotheken gaan verdwijnen in de toekomst”.

Hier krijgt Biebblogger een warm gevoel van. Zijn er dan helemaal geen negatieve punten? Natuurlijk wel. Hier volgt even een wat langer citaat (commentaar van niet-leden):

“- Opvallend is dat niet leden spontaan aan vieze en oude boeken denken bij een bibliotheek. Voor hen is dit een reden waarom zij liever geen boeken van een bibliotheek lezen. Leden noemen dit nauwelijks
- Niet leden zijn minder positief over het lezen zelf. Ook denken zij vaker aan het krijgen van boetes bij te laat inleveren.
- Niet-leden bezoeken gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar een Bibliotheek”.

Toch wel een opsteker, dit onderzoek. En dat kunnen bibliotheken in dit gure financiele overheidsklimaat dan mooi in hun zak steken. Nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Surf dan naar deze site.

No comments: